Patrick S. had kelder in bos

Zoekexperts van de Koninklijke Landmacht hebben donderdag in een bos bij Simonshaven op Voorne-Putten een kelder aangetroffen. Hij is mogelijk gegraven door seriemoordenaar Patrick S, die al voor twee moorden is veroordeeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Tekeningen die gevonden zijn bij Patrick S. zetten politie op het spoor. De ondergrondse ruimte ligt in een bosperceel en zal de komende dagen nader worden onderzocht. Vijftien specialisten van Defensie doorzochten twee dagen lang het recreatiegebied, met onder meer prikstok en speciale opsporingsapparatuur.

'We hebben in elk geval een soort ondergrondse schuilkelder aangetroffen. Het is een ondergrondse ruimte van redelijke afmetingen,' zei Roland Ekkers van de politie-eenheid Rotterdam tegen het AD. De kuil is ongeveer 2,5 meter diep en heeft rechte wanden. Het gat is een meter breed bij een meter en ligt vlakbij een fietspad, verscholen achter een paar bomen, verborgen in het groen. Brandweermannen hebben gisteren water uit de ruimte weggepompt.

Schetsen

Het bos en de plek kwamen in beeld omdat de politie schetsen en aantekeningen van S. had gevonden van ondergrondse kuilen en schuilplaatsen. Hij had die gebundeld in multomappen die lagen in zijn slaapkamer. In zijn woning lagen ook krantenknipsels over misdrijven en een lijst met plannen voor ontvoeringen en afpersingen. Tegen een politie-infiltrant in de gevangenis vertelde hij openhartig dat hij niet twee, maar vijf moorden op zijn geweten heeft.

Duistere plannen

'Patrick had een heleboel duistere plannen. Was het grootspraak?' zei Ekkers tegen het AD. 'We kunnen niet in zijn hoofd kijken. Maar deze man heeft zich predator, een roofdier genoemd. Je kunt je duistere dingen voorstellen. Patrick heeft zelf gezegd dat hij vijf moorden heeft gepleegd. Hij is veroordeeld voor twee moorden. Dan hebben we er nog drie over. Is dat dan grootspraak? We nemen zijn informatie heel serieus.'

Voet

Farida Zargar (foto) en Nanda Kerklaan werden in 2010 vermoord na een beroving. Nanda Kerklaan werd zwaargewond aangetroffen op het ijs in het Mallebos, vlak naast een fietspad. Haar hersens waren ingeslagen met een stok, die Patrick S. zijn 'magic stick' noemde. Farida Zargar was een jaar spoorloos. Haar afgehakte voet werd gevonden in een pot onder de schuur van Patrick. Haar lichaam werd later opgegraven in het Mallebos, op een paar kilometer afstand van de plek waar gisteren de kelder is aangetroffen. Die ligt net als het Mallebos slechts enkele kilometers van Patrick's woning in Spijkenisse.

Souvenirs

S. noemde zich een seriemoordenaar, zo blijkt uit contacten die hij had met familie. Hij zon op de perfecte misdaad. Hij beantwoordt in veel opzichten aan de typering van een seriemoordenaar, daarover is te lezen in het boek Seriemoordenaars in Nederland. Zo opereerde S. in bekend gebied, niet al te ver van zijn woning en verzamelde hij souvenirs en trofeeën. 

Alle berichten over de zaak.