Pistorius moet vijf jaar cel in

Rechter Thokozile Masipa heeft Oscar Pistorius dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Daarnaast krijgt hij ook een voorwaardelijke straf van drie jaar voor het overtreden van de wapenwet in een andere zaak.

Vorige week vrijdag eisten de aanklagers dat Pistorius tien jaar de cel in zou moeten gaan. De verdediging vond aangezien Pistorius al genoeg had geleden dat hij huisarrest moest krijgen. Rechter Masipa had Pistorius al schuldig bevonden aan doodslag op zijn vriendin.

Volgens de rechter zou een langere celstraf geen recht doen aan de gepleegde misdaad. Datzelfde geldt voor een straf die alleen zou bestaan uit huisarrest.

Getraind

Het feit dat Pistorius getraind is in de omgang met wapens werkt verzwarend voor de rechter. Volgens haar zou er een hoge mate van verantwoordelijks gevoel bij horen. Ook zegt ze dat de persoon achter de badkamerdeur geen schijn van kans heeft gehad.

Handicap

Dat Pistorius twee benen mist, hoeft geen problemen op te leveren tijdens zijn gevangenschap. Ook kan hij in de gevangeins geholpen worden met zijn mentale problemen. Dat stelde Masipa tijdens het voorlezen van het vonnis.