De plofkraken van de Audi-bende

Deze week in Panorama een achtergrondartikel over de Audi bende, een los samenwerkingsverband van zo’n 150 mannen, die plofkraken zetten in Nederland en Duitsland. Met aardige weetjes over hoeveel geld er soms wordt buitgemaakt en hoe makkelijk het is om een Audi te stelen. 

In het artikel staat onder andere een lijstje met een paar voorbeelden van plofkraken en de hoeveelheid geld die de criminelen daarbij wist buit te maken (overigens werden al deze plofkrakers gepakt):
– Augustus 2011, ABNAMRO in Waalwijk: 133.360,–

– Januari 2012, Rabobank in Spanbroek: 129.000,–

– Mei 2013, ABNAMRO in Eindhoven: 194.140,–

Hoe stelen ze een Audi?

In het artikel is ook te lezen op welke simpele manieren een Audi, of andere dure auto te stelen is. Bijvoorbeeld via een jiggler (een soort loper) waarmee je de auto kunt openen om je vervolgens toegang te verschaffen tot de software van de auto via de zogenoemde OBD-poort. Zo kan onder andere de startonderbreking worden omzeild. Autofabrikanten proberen diefstal tegen te gaan met onder andere een bear lock: een pin die door de versnellingsbak gaat, waardoor wegrijden onmogelijk wordt.

Kalasjnikov

Ook uitgebreid aandacht voor de drie Nederlanders die na een plofkraak in Breda met een Kalasjinikov op Belgische agenten schoten. Eerder schreef Crimesite al over het feit dat plofkrakers steeds vaker in Duitsland actief zijn.

Meer in Panorama deze week.