Politie haalt communicatienetwerk uit de lucht (UPDATE)

Politie en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag een groot versleuteld communicatienetwerk voor PGP uit de lucht gehaald. Een 36-jarige man uit Nijmegen is aangehouden op verdenking van witwassen. Hij is de eigenaar van het bedrijf.

‘Crimineel’

De politie zegt dat hiermee een ‘crimineel’ communicatienetwerk is uitgeschakeld. Het bedrijf verkocht volgens de politie telefoons voor ongeveer 1500 euro per toestel waarop PGP-software was geïnstalleerd waarmee berichten konden worden gecodeerd die bijna niet te kraken zouden zijn. Het bedrijf had voor het dataverkeer specifieke dedicated servers in gebruik. Het bedrijf is in Nederland de grootste aanbieder van deze dienst.

Kennelijk ziet de politie het netwerk en het bedrijf zelf als crimineel. Mogelijk is de gedachte dat de verdachte kon weten dat hij crimineel geld aannam omdat zijn klanten hoofdzakelijk criminelen waren.

Toronto Police

De politie heeft vandaag meerdere servers in Nederland gekopieerd. De aangehouden verdachte is eigenaar van een bedrijf in Nijmegen. Zijn bedrijf leverde aangepaste smartphones en de daarbij behorende communicatiediensten. Bij doorzoeking van zijn woning is een vuurwapen aangetroffen. In Canada is vandaag, in samenwerking met de Toronto Police, een server tijdelijk buiten gebruik gesteld. Ook van deze server is alle informatie gekopieerd. Blackberry is een Canadees bedrijf.

Zicht op communicatie

Georganiseerde criminelen gebruiken veel Blackberry-telefoons waarop PGP is geïnstalleerd. Sommige van die configuraties kan het Nederlands Forensisch Instituut kraken. Volgens de politie kregen digitale experts van het Team High Tech Crime van de politie in een onderzoek zicht op de servers waarop al het dataverkeer werd beheerd. Die servers zijn vandaag uit de lucht gehaald en gekopieerd. Dat betekent volgens de politie dat politie en OM nu ‘zicht verkrijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen’.

Wachtwoorden

De politie stelt:

vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland [te hebben] veiliggesteld.

Het Openbaar Ministerie heeft diverse bedrijven in Nederland bevolen justitie toegang te verlenen tot de digitale infrastructuur van het bedrijf en wachtwoorden op te geven.

Voorzover de communicatie op deze telefoons tot nu toe niet te kraken was voor de politie zullen er nu mogelijk grote (liquidatie)zaken kunnen worden opgelost.

Boodschap

De ongeveer 19.000 geregistreerden die het netwerk na de actie willen gebruiken, krijgen automatisch de boodschap dat het systeem door de politie gekopieerd en onderzocht wordt. Verder wordt in het bericht uitgelegd dat het onderzoek zich richt op personen die verdacht worden van ernstige misdrijven. Gebruikers die zich bijvoorbeeld kunnen beroepen op het verschoningsrecht – zoals advocaten – kunnen zich melden op een in het bericht vermeld emailadres.

Zie ook:

‘Niet alle BlackBerry-PGP’s te kraken’ (UPDATE)