Politie zoekt Roemeen voor liquidatie

Het rechercheteam dat de liquidatie van Omar Kourrich onderzoekt, is op zoek naar de 26-jarige Roemeen George Marian Hartescu (foto). Hij wordt ervan verdacht Kourrich 20 juni te hebben gekneveld, geliquideerd en verbrand. Voor de moord zitten ook een 41-jarige Turkse man met zijn zoon (17) vast.

Foto: Parool

Het onderzoeksteam denkt dat de Turkse vader en zoon met Hartescu hebben samengewerkt bij de dood van Kourrich. Dat schrijft Het Parool zaterdag.  De Roemeen was volgens de politie een rondreizende crimineel die drie a vier jaar in Nederland verbleef.

Hartescu heeft geen vaste woon- of verblijfplaats maar was regelmatig in de omgeving van Amsterdam te vinden. Desondanks werd hij door heel Nederland, met name in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Limburg, in beeld voor inbraken bij benzinestations en garages, stelen van sigaretten en uitkeringsfraude.

Handel in softdrugs

De politie denkt dat de andere verdachten hem kennen van de illegale sigarettenhandel. Die verdachten beroepen zich sinds hun arrestatie op hun zwijgrecht. Daardoor is het motief van de moord nog niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft de liquidatie te maken met handel in softdrugs.

Kourrich zou 'een scharrelaar' zijn die 'geen cent te makken' had. 'Hij was actief in de wietteelt, maar niet als organisator of opdrachtgever', vertelt de recherchechef in Het Parool. 'Als waterdrager, loopjongen, knipper, droger en oppasser speelde hij een ondergeschikte rol. Echt een manusje-van-alles.'

Vingerafdruk

Buurtbewoners vertelden eerder tegen AT5 dat het slachtoffer nog een flink geldbedrag had openstaan bij Turkse man die vastzit. De man had een sigarenzaak in Amsterdam, schuin onder de flat waar Kourrich met zijn vrouw en kinderen verbleef.

Het lichaam van Kourrich is in brand gestoken nadat hij is vermoord. Hoe hij om het leven is gekomen, wil de politie niet zeggen. Het slachtoffer moest worden geïdentificeerd met een vingerafdruk, die in de politiesystemen zat. Die afdruk zou daarin niet voorkomen vanwege misdrijven.

Leenauto

Op 20 juni werd het lichaam door een monteur die een proefrit met een gerepareerde auto maakte, gevonden bij het Tjeukemeer in Friesland. Op de middag voor dat het lichaam werd gevonden, werd de telefoon van Kourrich uitgeschakeld.

Kort daarvoor had hij een ontmoeting met een Marokkaanse kennis in Amsterdam. De kennis is verhoord maar wordt niet als verdachte beschouwd.

Waar Kourrich sinds die middag is geweest, is niet duidelijk. Ook is onbekend waar hij is vermoord. Waarschijnlijk is hij met een leenauto bij het Tjeukemeer terechtgekomen. Die auto is gevonden bij het treinstation van Hasselt in België. De auto stond er al even want onder de ruitenwisser zaten parkeerbonnen.