Regie-zitting zaak Janet S. moet opnieuw

De regiezitting van begin deze maand in de strafzaak over de vermoorde 58-jarige zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort moet worden overgedaan. Dat heeft de rechtbank van Zutphen bekendgemaakt. In het onderzoek naar de vier verdachten blijkt namelijk een van de rechters in 2014 als waarnemend rechter-commissaris opdracht te hebben gegeven voor onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Besmet

Dat betekent dat deze rechter “besmet” is. Die ontdekking deed de rechtbank pas na de zitting van 1 februari 2016. In artikel 268 van het Wetboek van Strafvordering is bepaald dat de rechter die als rechter-commissaris enig onderzoek in de zaak heeft verricht, op straffe van nietigheid, niet deelneemt aan het onderzoek op de terechtzitting.

Rapporten

De opdracht van de rechter-commissaris leidde tot drie rapporten die betrekking hebben op onderzoek naar het stoffelijk overschot van het slachtoffer. De betrokken rechter, toen werkzaam als rechter-commissaris in Arnhem, heeft in 2014 tijdens de zomervakantieperiode als waarnemer werkzaamheden verricht op het kabinet rechter-commissaris in Zutphen en toen in deze zaak de betreffende opdracht verstrekt.

Vervangen

Naar het oordeel van de rechtbank biedt artikel 268 Sv geen ruimte voor ‘een eventuele relativering van het rechtsgevolg dat de wet aan de hier ontstane situatie verbindt’. De zitting van 1 februari moet over worden gedaan. De rechtbank heeft de betrokken rechter inmiddels vervangen en zal de zaken binnen 1 maand opnieuw pro forma behandelen. De advocaten kunnen dan nogmaals hun onderzoekswensen kenbaar maken.

Kuijf is op de ochtend van 14 maart 2014 gevonden in een uitgebrand chalet in Ermelo. Hoofdverdachte is de 30-jarige Janet S.