Robin Hood van de schroothandel in de problemen

De hoofdverdachte tegen wie de grootscheepse actie van politie en FIOD van dinsdag was gericht is een schroothandelaar met bedrijven op Sint Maarten en in Suriname, aldus De Telegraaf. Volgens de krant gold hij in het kleine grensdorp Nieuw-Schoonebeek als een Robin Hood.

Gul

André B. was gul en steunde noodlijdende dorpsgenoten. Nu is hij hoofdverdachte in een internationale witwaszaak over acht miljoen euro aan crimineel geld. Volgens de verslaggever schiet de buurvrouw vol terwijl achter haar een Porsche van B. wordt afgesleept. B.’s vrouw is actief in de huisvrouwenvereniging De Zonnebloem.

Cocaïne

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de peperduur verbouwde discotheek Update in het Duitse Meppen een witwasconstructie was. Henk Kuipers van No Surrender hield er ooit een boekprsentatie, maar veel publiek kwam er nooit. De Telegraaf schrijft dat de achterliggende inkomstenstroom volgens ‘bronnen rond het onderzoek cocaïnehandel is, mogelijk verstopt tussen schroot.

Afpakken

De aanpak van de zaak past in een tactiek die het Openbaar Ministerie de laatste jaren toe lijkt te passen. Eerst wordt vermogen van een verdachte beslagen op grond van een witwas-verdenking, daarna volgt indien mogelijk een verdere vervolging.