Spanningen tussen Bouterse en OM niet weg

Spannende weken in Suriname, waar de Surinaamse president Desi Bouterse zondagavond tijdens een partijbijeenkomst het Openbaar Ministerie leek te waarschuwen. ‘Wees voorzichtig’, zei Bouterse naar aanleiding van de eis van 20 jaar voor de December-moorden.

Door @Wim van de Pol

Maandag heeft de president een ontmoeting gehad met procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday. Over hem had Bouterse recent gezegd dat hij ontslag zou moeten nemen omdat hij niet heeft voorkomen dat er voor de Krijgsraad 20 jaar cel tegen Bouterse is geëist.

Bouterse is hoofdverdachte in de zaak van de Decembermoorden (8 december 1982), de Krijgsraad moet nog tot een arrest komen.

Nadere beschouwing

Na de ontmoeting met de procureur-generaal is er een verklaring uitgegeven waarin staat dat Bouterse en de magistraat een ‘constructief’ gesprek hebben gehad: ‘Hoewel er een verschil van mening bestaat heeft de president besloten om de ontstane situatie aan een nadere beschouwing te onderwerpen’.

Onderhandelen

Op het oog haalt Bouterse bakzeil nadat de afgelopen dagen zijn regering een storm van kritiek kreeg omdat Bouterse druk leek te zetten op de rechtsgang in zijn zaak. Wat er werkelijk speelt is hiermee nog niet gezegd en het verschil van mening is blijven bestaan.

Het lijkt uitgesloten dat Bouterse zich in het geval van een veroordeling zal laten oppakken. Veel meer voor de hand ligt een zeer lang slepend proces van onderhandelen tussen regering en Openbaar Ministerie, waarbij de spanningen zichtbaar en onzichtbaar zullen kunnen oplopen.