Verdachte Staatsliedenbuurt: ‘Alibi’

Het Openbaar Ministerie beschikt over een verklaring dat verdachte Anouar B. alias Popeye (32) op 29 december 2012 Said el Yazidi en Youssef Lkhorf doodschoot, samen met anderen. Het vermeende doelwit Benaouf A. – die de aanslag overleefde – zegt B. ter plaatse te hebben gezien. 

 

 

Door @Wim van de Pol

Dat bleek vrijdagmiddag op een zitting in de beveiligde rechtbank van Amsterdam waar verdachte Anouar B. hoorde dat zijn hechtenis voorlopig wordt verlengd. Er zijn vijf tot zeven daders verantwoordelijk voor de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam zei officier van justitie Maaike Bienfait.

B. wordt verdacht van plegen van moord in vereniging op El Yazidi en Lkhorf, poging tot moord op twee motoragenten, poging tot moord op Benaouf A. en voorhanden hebben van een doorgeladen vuurwapen. Volgens haar is er nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling in het 'zeer grootschalige en complexe onderzoek', waarin ook de 24-jarige Adil A. en de 26-jarige Hamza B. vast zitten.

In de ogen

Het vermeende doelwit Ben A. blijkt een verklaring te hebben afgelegd waarin hij zegt B. 'in de ogen' te hebben gekeken, vlak voor de aanslag. Hij zat volgens A. op de passagiersstoel van de Audi RS4, die getuigen hebben gezien en later is aangetroffen. A. zegt 'een miljoen procent zeker' Popeye te hebben gezien.

Hoofdsteun

Op de hoofdsteun van de Audi is een haar aangetroffen dat waarschijnlijk dna van B. bevat, maar waarin een volledig dna-profiel van B. ontbreekt. A. zei dat hij op de passagiersstoel Popeye (B.) zag zitten die zijn bivakmuts opdeed en uit het raam begon te schieten. Getuigen op de plaats delict hebben bevestigd dat er iemand hangend uit het portierraam van de Audi heeft geschoten.

Gwenette M.

De officier van justitie zei dat Ben A. op de avond van de schietpartij nadat hij uit het water was geklommen in tegenwoordigheid van een agent had gebeld met de meldkamer van de politie en de naam van B. heeft genoemd. Advocaat Lonterman bestreed dat. Lonterman: 'A. heeft toen gezegd: "het was Popeye en de neef van Gwenette." Hij vermoedt dat zij er achter zitten. Maar dat is toch heel wat anders dan vier maanden later zeggen: ik heb hem in de ogen gekeken. Hij heeft alles op straat gehoord. Ook dat Adil A. betrokken was.'
 
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Gwenette M. de opdracht heeft gegeven voor de aanslag op A. Deze Amsterdammer zit momenteel in voorlopige hechtenis voor het voorbereiden van een aanslag.

Koffiehuis 

Op 25 april heeft Popeye een verklaring afgelegd waarin hij zegt een alibi te hebben voor de fatale avond van 29 december. Hij zegt die avond tussen 19.00 en 03.00 in koffiehuis The Challenger op de Jan van Galenstraat te hebben doorgebracht. Advocaat Rutger Lonterman betoogde verontwaardigd dat de recherche pas 11 juni een, in zijn ogen halfslachtige, poging heeft ondernomen dat alibi te checken.

Ontlastend bewijs

Lonterman: 'Ze rijden langs het koffiehuis en constateren dat de zaak gesloten is en dat was dan. Kennelijk heeft men het daarbij gelaten. Ik vind dat geen serieus werk. Als dat het enige is dat er is gedaan dan moet mijn cliënt in vrijheid worden gesteld.' Volgens Lonterman worden hem sinds 22 maart stukken uit het onderzoek onthouden. 'Ik sluit zeker niet uit dat daar ontlastend bewijs bij zit. Het enige dat mijn cliënt aan de plaats delict koppelt is de verklaring van Ben A.'. 

Tuinhuisje

Daar was officier Bienfait het niet mee eens. In een tuinhuisje van B. in Amsterdam zijn sportschoenen gevonden met minuscule glas splinters. Er zijn 35 van die splinters onderzocht. Van één splintertje zeggen onderzoekers dat die hoogstwaarschijnlijk van het gebroken glas van de RS4 afkomstig is. Maar Lonterman zegt dat de sportschoenen niet de maat van zijn cliënt hebben. Bovendien ontbreekt zijn volledige dna-profiel op de schoenen en zit er wel dna van anderen op.  

AK-47

In sloten bij de vluchtroute van de daders zijn twee AK-47 gevonden en een Glock. Het staat vast dat die avond van 29 december met die wapens is geschoten. Op de hulzen die de AK-47 heeft uitgeworpen zat dna van een onbekende man. Dat dna zat ook op hengsels en rits van sporttas met een wapen die gevonden is in de Van Hogendorp-straat in Amsterdam waar de andere verdachte Adil A. verbleef.

Maar dna van Anouar B. is verder niet gevonden Er is wel CIE-informatie dat B. Ben A. wilde gaan vermoorden. 

B. ontkende op de zitting "vuurwapengevaarlijk" te zijn: 'Er staat in mijn strafblad niet een keer dat ik ben aangehouden met een vuurwapen.'