Turkije: ‘wij werken mee aan Demmink-onderzoek’

In tegenstelling tot eerdere geluiden werkt de Turkse regering wel degelijk mee aan het Nederlandse strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik door oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink. Dat heeft de Turkse ambassade laten weten aan EenVandaag.

De Turkse ambassade stelt naar aanleiding van vragen van EenVandaag het volgende:

 

Turkije verklaart dat het meewerkt met de Nederlandse Justitie autoriteiten inzake het verzoek om hulp door de Nederlandse autoriteiten om getuigen en slachtoffers te horen over het vermeende misbruik van Turkse minderjarigen door oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink. Het proces is nog gaande en Turkije werkt mee om hen te berechten die mogelijk Turkse minderjarigen seksueel hebben misbruikt op Turkse bodem.

Er is absoluut geen sprake van gebrek aan medewerking door de Turkse autoriteiten. De verklaring van de Turken strookt niet met de opmerkingen door de Nederlandse justitie waaruit een beeld naar voren komt dat Turkije weigerachtig is om mee te werken aan het onderzoek.

Persbericht

Vorige maand stelde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in een persbericht van 12 februari 2015 dat Turkije tot nu toe nog steeds niet positief heeft gereageerd op de Nederlandse rechtshulpverzoeken in deze zaak. De verantwoordelijk rechter-commissaris Yolande Wijnnobel, belast met de regie over het onderzoek, heeft onlangs nog een bezoek aan Turkije gebracht om de ingediende schriftelijke rechtshulpverzoeken toe te lichten. Daar zou zij te horen hebben gekregen dat Turkije geen medewerking wenst te verlenen aan het Nederlandse onderzoek. Het statement van de Turkse ambassade lijkt hier haaks op te staan.

Blij

Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket heeft in een reactie op het Turkse statement laten weten ‘blij te zijn met dit bericht.’ Nader wilde hij er niet op reageren. De precieze stand van zaken in het onderzoek naar Demmink is dus onhelder.

Afgedwongen

Het onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik van Turkse minderjarige jongens door oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink werd begin dit jaar na het indienen van een klacht afgedwongen door een aanwijzing van het gerechtshof in Arnhem.

Zie ook:

Demmink is vol vertrouwen over onderzoek (VIDEO)

OM doet tweede onderzoek naar Joris Demmink

OM moet staatsgeheim Demmink-rapport opvragen

Alle berichten over Joris Demmink.