Uit Lau G.’s dagboek: ‘Niks erger dan EBI’

Marcel Heuvelmans, de advocaat van Lau G., gaat kijken of het dagboek van Lau G. uitgegeven kan worden. G. werd afgelopen jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op twee Marokkaanse jongens, en pleegde daarop zelfmoord. In zijn dagboek licht hij toe waarom hij zelfmoord pleegde. Heuvelmans las woensdagavond een aantal stukken voor op de Limburgse tv-zender L1.

Dat het dagboek uitgegeven zou worden, was een van de laatste wensen van G. Heuvelmans heeft daarom contact opgenomen met een professioneel auteur, die bekijkt of het inderdaad geschikt is om als boek uit te geven. Die heeft daar een flinke klus aan, want volgens Heuvelmans is het handschrift van G. niet ‘het mooiste handschrift, waar je even soepel doorheen leest’.

Leven in de EBI

In het dagboek schrijft G. openlijk over zijn bedenkingen bij het leven in de EBI, de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. In een stuk wat Heuvelmans voorlas, schrijft G.:

‘Die klote EBI, want erger kan het gewoon niet zijn. Alles is beter als hier. En zeker als je geen vooruitzicht meer hebt om nog vrij te komen. Ik ben nu 53 jaar, en heb 51,5 jaar een goed en rijk leven gehad. Dan laat ik me de laatste jaren die ik nog heb zeker niet onterecht koeieneren. Nee, dankjewel, dan houd ik de eer aan mezelf.’

Harakiri

G. wilde dat het boek zou worden uitgegeven onder de titel ‘De dood of de gladiolen’, met als subtitel ‘Mijn gevecht tegen justitie dat ik niet mocht winnen’. Hij schrijft in het boek dat hij ‘Harakiri’ heeft gepleegd; een Japanse term voor de zelfmoord die sommige samoeraistrijders pleegden uit ontevredenheid of om uit de handen te blijven van de vijand.

Uit het dagboek blijkt Lau G. zag het niet meer zitten om letterlijk nooit meer de buitenlucht te zien. Hij pleegde daarom zelfmoord.

Bekijk hieronder de hele uitzending van L1: