‘Hij vroeg me een bom te maken’

De cruciale getuige in de afperszaak tegen Donald G. en Hells Angel Harry S. – Remko van Lent – zou in 2010 een Nederlander die in België woonde hebben willen opblazen met een bom onder zijn auto. Dat heeft een een getuige dinsdag gezegd voor de rechtbank in Rotterdam. Van Lent zou de getuige ook hebben gevraagd 'wekelijks' bedragen van 30.000 euro voor hem te ontvangen vanuit rekeningen in de Verenigde Staten en Dubai.

Door @Wim van de Pol

Namen

'Ik zit hier niet onder dwang maar ik kan me veel dingen voorstellen die ik leuker vindt', zei de getuige. Hij is pandjesbaas ofwel juwelier ofwel cash converter in de regio Utrecht. Hij had zich voorgenomen om op de zitting drie namen te noemen: Remko van Lent, verdachte Michel G. (de broer van medeverdachte Donald G.) en voormalig Hells Angel Rini S. Andere namen wil hij niet over praten. Hij wil liever niet dat zijn naam wordt genoemd. Hij zegt te vrezen voor represailles van de zijde van Van Lent. Van Lent is in april 2010 met zijn gezin ondergedoken en heeft tegen de recherche daarna vele verklaringen afgelegd, onder meer over afpersingen door de gebroeders G. en Harry S..

Boot

De getuige vertelt dat hij Michel G. een jaar of zeven geleden heeft ontmoet omdat deze deze geld bij hem wilde lenen, met onder meer een auto, een boot en een horloge als onderpand. Donald G. ontmoette hij zegge en schrijven 'één keer'. Hij kreeg een beetje vriendschappelijke band met Michel G.. Zo kwam het dat deze hem uitnodigde voor een ontmoeting in een Amsterdams café en introduceerde aan Remko van Lent.

Bedragen

Bij de eerste ontmoeting in januari of februari 2010 sprak Van Lent honderduit en vlogen de bedragen van tienduizenden en zelfs honderdduizenden over de tafel tot het de getuige duizelde. Van Lent deed zich voor 'alsof het heel goed met hem ging'. Hij kwam over als een overtuigende en welbespraakte man. Zo één die je zegt dat het 'morgen 31 graden wordt en die je dan gelooft', vond de getuige. Van Lent wilde via de getuige bedragen van circa 30.000 in cash in Nederland ontvangen uit Dubai en de VS. Die dacht erover na maar liet Van Lent bij de tweede ontmoeting weten dat het niet ging lukken. Op wiens naam de rekeningen in Dubai en de VS stonden wist de getuige niet.

Problemen

Bij de tweede ontmoeting stonden ze aan de bar. Er werd koffie besteld. 'Ik heb gehoord dat jij een bom kan maken', zou Van Lent volgens de getuige hebben gezegd. 'Kan je die voor mij maken en wat kost dat'? De getuige was 'met stomheid geslagen'. Hij vertelde dat Van Lent 'problemen' had met een Nederlandse man die in België woonde. De bom moest onder diens auto worden geplaatst.

Koffie

'Toen kwam de juffrouw met de koffie. Ik heb mijn koffie naar Michel toe geschoven en afscheid genomen. Ik heb gezegd ik wacht wel in de auto.' In de auto had hij 'behoorlijk woorden' gehad met Michel G. want wie heeft Van Lent verteld dat hij zoiets zou kunnen doen? 'Hoe kan hij dat nou denken?' Komt dat van jou?', riep hij naar G., die dat ontkende. De rechtbank wil dat verdachte Michel G. gaat getuigen, maar zijn advocaat heeft opmerkelijk genoeg laten weten dat G. zal zwijgen, hoewel de verklaring in zijn zaak gunstig kan zijn. De rechtbank wilde van de getuige weten in welke gelegenheid in Amsterdam de ontmoetingen met Van Lent waren, maar daarover wist de getuige zich niets te herinneren.

Hells Angel

De getuige was met oud-Hells Angel Rini S. naar de zitting gekomen. Het was ook S. die de getuige overhaalde te gaan getuigen. Hij heeft S. tijdens een detentie in de jaren negentig ontmoet en de twee raakten bevriend. Hij zei zijn verhaal te willen vertellen uit vriendschap voor S. en ook om 'onrecht' recht te zetten. Want volgens de getuige is Van Lent niet 'een zielig slachtoffer' zoals hij door het Openbaar Ministerie wordt geportretteerd, maar iemand die 'kennelijk in staat was een moordopdracht te verstrekken' zoals advocaat Nico Meijering hem aanvulde.

Knellen

Pas in maart 2014 volgt de inhoudelijk behandeling. In december is nog een pro forma-zitting voorzien. De rechtbank zal Van Lent andermaal oproepen te komen getuigen voor die zittingen, deze week heeft Van Lent het laten afweten. Woensdag komt Donald G. op vrije voeten omdat zijn hechtenis vier weken wordt geschorst. De rechtbank vroeg aan het Openbaar Ministerie om te zoeken naar alternatieven voor hechtenis en hierover voor de volgende zitting te rapporteren. De rechtbank vindt dat door de lange looptijd van de zaak de voorlopige hechtenis erg begint 'te knellen'. Alle verdachten in de zaak zijn woensdag in vrijheid, iedereen behalve Donald G., tot aan de inhoudelijke behandeling.

Alle berichten over de zaak.