Verdachte liquidaties Staatsliedenbuurt vrij

Stefan S., een verdachte in de zaak rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012, is vandaag vrijgelaten door de rechtbank van Amsterdam. Er is volgens de rechtbank niet genoeg bewijs om S. langer vast te houden. Justitie denk dat een van de schutters bij S. zijn ondergedoken.

Bij de schietpartij kwamen Youssef Lkhorf (28) en de 21-jarige SaId el Yazidi om het leven. Bij hun vlucht schoten de daders ook op motoragenten, die het ternauwernood overleefden.

Verdachten bij S. op bezoek

S. werd in augustus opgepakt. Daarvoor waren al twee mannen in Amsterdam en een man in Marokko opgepakt. In augustus werd een vijfde verdachte in Amsterdam-Oost doodgeschoten.

Volgens justitie dook een van de schutters, Anouar B., onder in de woning van S. in Amsterdam-West. Voor de aanslag zou B. ook al in de woning zijn geweest, samen met medeverdachte Adil A. Donderdag kwamen de drie voor de rechter.

Dna op huls

S. werd aangehouden na een undercoveractie van de politie. Zijn dna is gevonden op een huls die lag in de auto waaruit de schutters hebben geschoten. Ook zat er dna van S. in de sporttas waar de wapens in hebben gezeten.

De inhoudelijke behandeling tegen de drie verdachten begint op 23 maart. Hamza B, die in Marokko is opgepakt, wordt daar berecht. De eerste zitting van dat proces staat gepland voor 25 november.