Drie verdachten vrij in Purmerland-moorden

Het onderzoek tegen de verdachten in de zaak van de drievoudige moord in Purmerland is nog in volle gang. Er is een team grootschalig onderzoek (TGO) op de zaak gezet dat zeer grondig onderzoekt en inmiddels enorm dossier op tafel heeft gebracht. In de liquidatiezaak zitten nu nog vier van de zeven verdachten vast.

In juli is er weer een pro forma-zitting in de zaak. De politie gaat ervan uit dat de moorden verband houden met de productie van wiet.

Op 21 december 2011 zijn op een parkeerplaats in Purmerland twee doodgeschoten mannen naast hun auto's gevonden die waren doodgeschoten. Dat waren de 40-jarige Maurice Bouhuijs uit Purmerend, en Arjan Koos (42). Een maand later werd niet ver van Purmerland, in het Noord-Hollands Kanaal, de 34-jarige Mohamed Benbouker gevonden. Ook hij was doodgeschoten. 

KFC

Het onderzoek van de politie concentreert zich op een aantal verdachten waarvan de politie heeft vastgesteld dat ze op de avond van 20 december in de buurt van Purmerland waren. Een aantal van hen is ook vastgelegd op een bewakingscamera bij de Kentucky Fried Chicken (KFC) aan de Amsterdamse Jan van Galenstraat. Daar ontmoetten zij de drie slachtoffers, nadien heeft niemand deze meer gezien.

De verdachten die nog vastzitten hebben op één na allen min of meer uitgebreide verklaringen afgelegd, de vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar die zijn.

Amsterdam-Noord

De meeste verdachten van de liquidatie zijn in 2012 al aangehouden en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. Een jaar geleden schoot een verdachte zichzelf door het hoofd toen een arrestatieteam hem in zijn huis Amsterdam-Noord wilde arresteren.

Er zat er ook nog een, pas laat aangehouden, verdachte vast op verdenking van de moorden. Maar al snel bleek dat deze niet werd vervolgd voor betrokkenheid bij de liquidaties en dat hij ten onrechte in moordzaak was aangehouden.

Zijn advocaat Michel van Stratum: 'De aanvankelijke verdenking dat hij betrokken zou zijn bij de moorden bestond alleen uit een anoniem bericht van de Criminele Inlichtingeneenheid en dat hij telefonisch contact had gehad met enkele andere verdachten. Verder ligt er geen bewijs. Hij heeft met de liquidaties niets van doen. Hij zit nog wel vast maar alleen op verdenking van wapenbezit'.

Skorpions

Ook de vriendin van één van de verdachten en een andere verdachte zijn op vrije voeten gesteld.

De broer van de man die zichzelf doodschoot is wel verdacht van medeplichtigheid bij de liquidaties door het leveren van Tsjechische Skorpion-machinepistolen, maar is niettemin op vrije voeten gesteld.

Er zijn aanwijzingen dat er bij de liquidatie is geschoten met een Skorpion. Het moordwapen (of moordwapens) zijn nooit gevonden. De politie vermoedt dat die ergens in het Noord-Hollands kanaal zijn gedumpt.

Zie ook:

Weer aanhouding afrekeningen Purmerland