Verhoek: ‘Helman lokte Teeven met een lulverhaal’

Drugshandelaar Cees Helman lokte in 1995 toenmalig officier van justitie Fred Teeven met ‘een lulverhaal’ over een bedreiging naar hem toe. Helman zat destijds in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en wilde met Teeven in gesprek. Dat zei gewezen hasjhandelaar Johan Verhoek dinsdagochtend voor het gerechtshof Amsterdam.

Door @Wim van de Pol

Teeven sloot in 2000 met Cees Helman een voor Helman zeer gunstige deal over diens ontnemingsvordering. Johan Verhoek staat nu nog voor de rechter omdat hij een vraag van de Belastingdienst over zijn vermogen niet juist zou hebben beantwoord. De Belastingdienst heeft hem aangeslagen voor 123 miljoen euro, die Verhoek niet betaalde. Hij zegt dat hij uiteindelijk al zijn geld in de hasjhandel verloor door mislukte transporten.

Het is voor het eerst dat Verhoek een boekje open deed over de achtergronden van zijn zaak en zijn gesprekken met Cees Helman.

Hasj uit Pakistan

Verhoek werd ondervraagd over de deal die Helman met Teeven sloot en die heeft geleid tot de bonnetje-affaire en leidde tot het aftreden van Fred Teeven en Ivo Opstelten als bewindslieden op Justitie. Volgens Verhoek was er geen hiërarchie in de groep van tien Nederlandse hasjhandelaren die eind jaren tachtig via Indiër Fouad Abbas Pakistaanse hasj kocht en over zee naar Europa en Noord-Amerika vervoerde. Verhoek en Helman werden in twee separate zaken vervolgd, Helman als eerste in de Coral Sea-zaak.

Sudderen

Helman wilde een deal sluiten met justitie. In 1994 liepen onderhandelingen tussen hem en Teeven echter op niks uit. Verhoek:

In 1995 heeft Helman zelf contact opgenomen met Teeven. Maar op dat moment had Teeven Karman al binnen gehaald als kroongetuige en hij was ook met Abbas bezig.

Helman bleef zitten en Teeven liet hem sudderen. In 1995 slaagde Helman erin opnieuw met Teeven in gesprek te komen. Verhoek:

Teeven bezocht Helman in de EBI en Helman vertelde een lulverhaal. Jij gaat vermoord worden en ik kan jouw informatie geven. En dan wordt Helman vriendjes met Teeven.

Beveiliging

Op grond van die informatie werd vanaf dat moment Teeven zwaar beveiligd omdat Teeven die informatie van Helman serieus nam. Het verhaal over de bedreiging was al bekend. Maar volgens Verhoek was het dus volledig uit de duim gezogen:

Dat hele verhaal wat Teeven vertelde over dat hij de deal met Helman sloot voor ‘volk en vaderland’, dat heeft nooit bestaan. Het ging alleen maar over hemzelf. (…) In 1996 wordt hij weer actief. Toen heeft Teeven al een contract gemaakt dat Helman gratie zou krijgen en korting voor die semtex-zaak. (…) Zoals Teeven al gezegd heeft in dat televisieprogramma: als je bedreigd wordt ga je van de zaak af of je gaat met het mes tussen de tanden. Hij nam het mes tussen zijn tanden.

Hasjboertje

Verhoek vertelde het gerechtshof dinsdag hoe hij later een gesprek met Cees Helman voerde over de deal die Teeven uiteindelijk in 2000 met hem sloot en waarbij Helman het grootste deel van zijn vermogen terugkreeg.

Ik vroeg hem: wat voor deal heb jij met Teeven gesloten? Hij zegt: nee ik heb geen deal met Teeven. Ik vroeg: waarom heeft hij jou dat geld dan teruggegeven? Hij zei: Ik heb hem naar mij toegelokt met het verhaal dat hij aangevallen zou worden. Zou ik dat zijn, vroeg ik. Nee, zegt hij, zigeuners. Waarom deed je dan dan, vroeg ik. Hij zegt: om die Teeven naar mij toe te trekken.

(…)

Waarom heeft Teeven jou die korting gegeven, vroeg ik. Hij zei: Teeven vindt mij gewoon een aardige goser. Ik zei: wat? Jij zit voor een grote coke-zaak. Jij blaast een overheidsgebouw half op met semtex. Je koopt een ambtenaar om. En Teeven geeft jouw een kadootje? Ja, zei Cees, hij vindt mij gewoon aardig, een hasjboertje, vindt hij mij.