Vier cybercrime-verdachten voor de rechter

Vier verdachten van internationale cybercrime staan deze week terecht bij de rechtbank Dordrecht. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zijn ze verantwoordelijk  voor een reeks misdrijven, waaronder aanvallen op online banksystemen met geavanceerde kwaadaardige software.

Trojans

Uit het strafdossier van het Team High Tech Crime van de Nationale Politie komt naar voren dat gebruik is gemaakt van zogenoemde Trojans om de beveiliging van de banken te verslaan. De trojans nestelden zich op de computers van rekeninghouders om websites van banken te manipuleren. De verdachten maken deel uit van een groep die op alle continenten actief was en naar schatting tenminste 2 miljoen euro buit maakte.

Botnet

De werkwijze van de verdachten bestond eruit dat computers werden besmet met malware en daarmee onderdeel werden van een zogenoemd botnet, een verzameling van willoze, geïnfecteerde computers die op afstand door cybercriminelen bestuurd worden. Slachtoffers kregen een nagebootste website van hun bank te zien wanneer ze gingen internetbankieren.

Mobiele telefoons

Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen. De combinatie van deze infecties maakte het mogelijk om banktransacties uit naam van de slachtoffers te doen. Ook gaven slachtoffers hun gegevens af. Overigens zijn slachtoffers door de banken schadeloos gesteld.

Geldezels

De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis. De strafzaken tegen enkele tientallen geldezels die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen zijn inmiddels afgedaan met voornamelijk taakstraffen. De strafzaak die deze week wordt behandeld is voortgekomen  uit een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.