Volgende week rapport over Bart van U.

Volgende week donderdag 25 juni komt de Commissie-Hoekstra met zijn rapport over de gang van zaken zaken rond de persoon van Bart van U., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst en die van zijn eigen zus.

Dna

Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite bevestigd. Het College van Procureurs-generaal heeft de commissie eerder dit jaar ingesteld. De vraag was het college was onderzoek te doen naar de feiten en omstandigheden rond het niet-afnemen van het dna van Van U. na zijn veroordeling(en) in 2012, rond de tenuitvoerleggingvan een bevel gevangenneming bij het arrest van het gerechtshof Den Haag, rond zijn inbewaringstelling in het kader van de Wet bopz.

Signalen

De commissie gaat ook rapporteren over de algemene vraag of er adequaat is omgegaan met verschillende signalen dat Van U. een gevaar vormde voor de samenleving en moet aanbevelingen doen hoe in vergelijkbare gevallen een verbetering in de werkwijzen mogelijk is.

Borst

De 38-jarige Bart van U. zit sinds 12 januari vast op verdenking van het doden van zijn zus in Rotterdam. Ook is hij aangemerkt als verdachte wegens betrokkenheid bij de dood van mevrouw Els Borst op 8 februari 2014. Voorzitter van de commissie is Rein Jan Hoekstra (oud lid van de Raad van State, en lid van het College van Toezicht van de advocatuur). De overige leden zijn: Leo de Wit (oud-hoofdofficier van justitie en voorzitter van de RSJ: Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming), Eppo van Hoorn (oud-korpschef regio Brabant-Noord) en Rembrandt Zuijderhoudt (psychiater en lid van de beleidsadviesraad van de KNMG).