Vrijspraak voor aanslag op Satudarah-lid

De twee mannen die ervan worden verdacht dat zij de vice-president van Satudarah in Amsterdam wilden liquideren, zijn vrijgesproken. Het OM had negen jaar cel geëist, maar volgens de rechtbank in Haarlem is niet duidelijk welk ‘misdadig doel’ zij voor ogen hadden.

In de nacht van 9 op 10 november 2011 belde de vice-president van het Amsterdamse chapter van Satudarah, Etous Belserang, meerdere keren 112 omdat twee mannen een aanslag op hem wilden plegen. Hij reed op dat moment over de A9 en waar hij de achtervolging had ingezet op de twee verdachten, de 25-jarige York M. en de 26-jarige Jaïr W. uit Amsterdam.

De auto van de M. en W. crashte bij het Rottepolderplein. Daarin vond de politie bivakmutsen, munitie en zwarte helmen. Het OM denkt dat de twee verdachten de aanslag in opdracht van anderen hebben gepleegd. De twee zouden meerdere keren voor de woning van het slachtoffer hebben gepost met gestolen auto’s. Getuigen hebben dit gezien.

De vriendin van Belserang zag de auto op de avond poging tot liquidatie en informeerde haar vriend. Die reed daarop direct naar huis, waarna de achtervolging begon.

De rechter stelt dat het zo goed als zeker is dat de twee ‘een misdadig doel’ hadden, maar is het onduidelijk wat ze preices van plan waren. Een poging tot liquidatie kan daarom niet bewezen worden, vindt de rechtbank.

De mannen zijn daarom veroordeeld tot zes maanden cel omdat ze wapens in bezit hadden. Bovendien begint maandag een nieuwe rechtszaak tegen York M. omdat hij een met een raket zou hebben geschoten op de rechtbank van Amsterdam.

Lees ook:

Crash na moordplan op Satudarah-kopstuk

Aanslag rechtbank met M80

Was politie getuige moordaanslag?

Verdachte aanslag rechtbank gepakt

Eis: 9 jaar voor aanslag op president Satudarah