Was het afpersen of afbetalen?

Haarlemmer Kris J. (52) getuigde dinsdagochtend voor de rechtbank in Rotterdam in de afpers-zaak tegen onder meer Donald G. en Harry S.. De advocaten van Donald G., Leon van Kleef en Nico Meijering, kondigden deze verrassingsgetuige gisteren aan. Curieus: J. is ook nog verdachte in de zaak. Dat bevestigde officier van justitie Greetje Bos, hoewel ze erbij zei dat de betrokkenheid van J. bij afpersingen moeilijk 'bewijsbaar' is. Hij is ook niet gedagvaard.  

Door @Wim van de Pol

Brokkenpiloot

Het dossier in de zaak draait vooral de ondergedoken beschermde getuige Remko van Lent, die naar eigen zeggen afgeperst werd door Donald en Michel G. en onder meer oud-Hells Angel Harry S.. Verder staat vast dat ex-accountant Van Lent een financiële brokkenpiloot was die van velen geld aannam ten bate van investeringen die desastreus verliepen. Heel opvallend is dat Kris J. bij twee cruciale momenten in die vermeende afpersing zelf ook een rol speelde. De vraag is nu welke.

De helft

In 2004 leende J. enige miljoenen uit aan de broer van Remko van Lent. Hij zei vandaag dat hem pas later duidelijk werd dat een deel van dit bedrag door Remko van Lent zou worden belegd in de Verenigde Staten. Pas na twee jaar zou er moeten worden begonnen met terugbetalen. Dat liep echter niet altijd even vlot. Toen Van Lent in 2010 onderdook en met de politie ging praten was hij nog ongeveer de helft schuldig, aldus J..

'Rust'

J. vertelde dat hij in 2007 benaderd werd door goede 'vriend' Donald G. die hem vroeg Van Lent wat 'rust' te gunnen met het terugbetalen omdat die financieel niet zo goed zat. De betalingen werden stopgezet en ergens in 2008 of 2009 kwam er een afspraak in een Chinees restaurant in Haarlem met Kris J., Donald G., en Remko van Lent..

J. vertelde dat daar in goed overleg afspraken zijn gemaakt over verdere afbetaling. Maar Van Lent heeft verklaard dat hij daar ernstig werd bedreigd door G.. Hij spreekt van een opzetje waarbij G. zich als schuldeiser tussen J. en Van Lent had ingedrongen en dat Harry S. er ook bij aanwezig was.

Bang?

Die ontmoeting noemde voorzitter Jacco Janssen 'cruciaal'. Hij noemde het verhaal van J. wel 'te plaatsen' maar legde J. niettemin de vraag voor of het toch niet zo zou kunnen zijn dat Donald G. zowel Van Lent én hem in de tang had.

Janssen: 'Waarom komt U hier om te getuigen? Het zou ook kunnen zijn dat U nou nog steeds onder druk staat van Donald?'

Kris J.: 'Absoluut niet. Remko en zijn broer hebben Donald G. bij de zaak betrokken, ik niet.'

Janssen: 'Bent u niet bang voor Donald en Harry?'

Kris J.: 'Ik ben nog nooit bang geweest'.

Janssen: 'Was het een vriendendienst?'

Kris J.: 'Mijn advocaat had me afgeraden om te komen maar ik ben een man van mijn woord'.

Advocaat Meijering voegde eraan toe dat hij tegen J. had gezegd dat als hij naar voren zou komen om de waarheid te vertellen dat 'hartstikke kan helpen' in de zaak.

Naam

In het dossier is er nog een ontmoeting waar Van Lent over zegt dat hij is afgeperst maar waarvan J. niets bijzonders zegt te weten. In totaal zei J. Remko vijf keer ontmoet te hebben. Steeds ging het over het geleende geld. Volgens J. heeft Van Lent hem ook éénmaal bedreigd: 'Dat was vlak voor hij verdween. Het was na de laatste keer dat hij betaalde. Hij was achter met betalen. Hij schermde met Donald zijn naam. Hij zei iets van: ik ga met allemaal sterke mensen om. Ik moest erom lachen.'

Schimmig

Zo blijft de aard van alle onderlinge contacten tussen alle verschillende heren in het dossier schimmig en de verhalen over geldbedragen, en wie er nou wanneer schulden had, vaag. Eén van de kernvragen zal zijn wat de rechtbank vindt van de strafbaarheid van Donald G. en zijn medeverdachten als Kris J. niet vervolgd wordt voor afpersingen waar hij zelf bij betrokken zou zijn.