Dino Soerel vrijgesproken van moorden

Het Openbaar Ministerie had delen van de kluisverklaringen van Peter La S. niet weg mogen laten. De Amsterdamse rechtbank tilt zwaar aan de weglatingen van passages over de betrokkenheid van Willem Holleeder (foto) bij liquidaties. Daardoor vallen de verklaringen van kroongetuige La S. in de zaak van Dino Soerel uit het bewijs. Dino Soerel wordt vrijgesproken van opdracht geven van liquidaties.

Door Wim van de Pol

Volgens de rechtbank kan uit de verklaringen van Peter La S. worden afgeleid dat Soerel mogelijk een kleinere rol heeft gespeeld bij liquidaties dan door het OM gesuggereerd. De verklaringen van Peter La S. mogen niet tegen Soerel worden gebruikt. De rechtbank noemde het weglaten van met name de Holleeder-passages een ‘ontoelaatbaar vormverzuim waardoor rechtsbeginselen zijn geschonden’.

Soerel wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die onder meer Thomas van der Bijl (in 2006) en Kees Houtman (2005) heeft laten ombrengen. De rechtbank vindt dat de inhoud van de weggelaten passages, waaruit zou blijken dat Holleeder opdracht gaf voor moorden op Houtman en Van der Bijl, de bewering van Soerel dat hij onschuldig is ondersteunt. De rechtbank haalde aan dat Soerel heeft gezegd dat hij sinds medio 2005 een breuk had met Holleeder en dat Holleeder aan de naam van Soerel misbruikte voor bedreigingen. Ook tilt de rechtbank zwaar aan het weglaten van de passage dat verdachte Jesse R. in 2004 naar Naarden zu zijn gegaan om een moordklus van Holleeder aan te nemen.

Tegen Soerel ligt er vrijwel geen concreet bewijs, op enkele anonieme informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CIE) na.

De andere verdachten zijn door de weglatingen niet in hun belangen geschaad.

Overigens verwerpt de rechtbank alle andere verweren van de verdediging die zien op de niet ontvankelijkheid van het OM. De deal en de afspraken over de vergoeding die La S. zal krijgen zijn niet in ernstige mate onrechtmatig. Dat is zeer belangrijk omdat hierdoor de inhoud van de verklaringen van La S. kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in de zaken tegen Jesse R. Ali A. en Fred R.   

De zitting is nu geschorst tot 12.00. Vanmiddag zal de rechtbank per zaak het bewijs bespreken.