Zaak Zes van Breda moet over

De Hoge Raad heeft besloten dat de zaak van de Zes van Breda over moet. De zaak draait om de veroordeling van drie mannen en drie vrouwen voor de doodslag op een vrouw in een Chinees restaurant in Breda in 1993. De zes zijn mogelijk onterecht veroordeeld voor de moord op ‘Oma Mok’ (foto). Zij werd gewurgd, waarna de inhoud van de gokkast werd meegenomen.

De Hoge Raad komt tot dit oordeel op basis van verklaringen van getuigen die wel in het politiedossier zaten maar niet in het dossier van justitie. De rechters die de zes hebben veroordeeld hadden deze getuigenverklaringen daardoor niet gezien. Het gaat om twee getuigen die heel de nacht in de buurt van het restaurant in een bushokje hebben gezeten.

In 1995 zijn drie mannen voor de rechtbank in Breda veroordeeld, drie vrouwen werden in 1994 of 1995 veroordeeld voor medeplichtigheid. De zes hebben hun gevangenisstraf inmiddels uitgezeten.

De drie vrouwelijke veroordeelden hebben een bekentenis aan de politie afgelegd, een van hen heeft voor het hoger beroep van haar zaak gezegd dat ze haar verklaring wilde intrekken. De drie mannen hebben altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

De getuigen in het bushokje zeggen niets te hebben gezien, terwijl dat in tegenspraak is met de bekentenissen die de verdachten hebben afgelegd. Volgens de Hoge Raad is daardoor mogelijk dat de rechters tot een andere beslissing zouden zijn gekomen als ze deze getuigenverklaringen wel hadden gekend.

Een van de veroordeelden heeft zijn veroordeling laten onderzoeken door Peter van Koppen, die met een aantal studenten onderzoek deed naar de zaak. Hij concludeerde dat er mogelijk sprake is geweest van een rechterlijke dwaling. De bekentenissen zijn hoogst onbetrouwbaar en mogelijk onder druk afgelegd. Ontlastend bewijs voor de zes is destijds uit het dossier gehouden.

Na dit onderzoek hebben een rechercheurs en een officier van justitie de zaak opnieuw onderzocht. Ook heeft het NFI technisch onderzoek verricht. Op de plaats delict was een bloedspoor gevonden van een vermoedelijk Aziatische man. Maar geen van de verdachten is echter van Aziatische afkomst.