Zesvoudig moordenaar wil alleen op verlof

De tot levenslang veroordeelde Cevdet Y. (57) stapt naar de rechter omdat hij op onbegeleid verlof wilt. Dat meldt Trouw dinsdag. Y. mag al jaren met begeleid verlof, maar wil nu in het kader van een resocialisatieprogramma ook op onbegeleid. In 1983 schoot Y. in Delft zes mensen dood en werd later veroordeeld tot levenslang.

De zesvoudige moord vond in 1983 plaats in een café in Delft. Een van de slachtoffers was een meisje van twaalf. Daarbij raakte ook nog een aantal mensen gewond.  

De 57-jarige Cevdet Y. zit sinds 2001 in een tbs-kliniek en hij gaat al jaren met begeleid verlof. Nu wil hij middels een kort geding tegen de Nederlandse Staat ook onbegeleid verlof afdwingen. Daar heeft hij naar eigen zeggen recht op.

Volgens R. Wybenga, de advocaat van Y., is onbegeleid verlof voor de verdere resocialisatie noodzakelijk. 'Het is nu aan de rechter om te bepalen wat er gebeurt. De staatssecretaris blijkt geen liefhebber van verlof in publicitair gevoelige zaken', aldus de advocaat in Trouw.