Zingend tussen de bommen in Syrië (VIDEO)

Terrorisme-verdachte Marouane B. laat vanuit Raqqa in IS-gebied weer van zich horen. Hij stuurde vannacht naar Crimesite een rap-nummer dat hij naar eigen zeggen heeft opgenomen in Syrië. Marouane B. maakt deel uit van een groep Nederlandse Syrië-gangers die bij verstek terecht staan.

‘Ik kom ooit terug’ is de toepasselijke titel van het liedje dat Marouane B. opnam. Anderhalve week geleden kondigde hij al middels een open brief aan naar Nederland terug te willen keren en een eerlijk proces te willen.

Geweld

Marouane B. maakt deel uit van een groep van 190 Nederlandse mannen die naar Syrië zijn afgereisd om zich te vestigen in het kalifaat. Ze worden er door de AIVD en het Landelijk Parket van verdacht deel te nemen aan de gewapende strijd. Marouane B. zou ook hebben deelgenomen aan onthoofdingen, denkt Justitie. Er is een foto waarop hij met een Kalasjnikov poseert en hij heeft teksten op internet geplaatst waarin hij het geweld van IS ondersteunt.

Op de vlucht

In het liedje dat hij heeft opgenomen rapt hij: ‘Ik kom ooit terug, maar maak je niet druk. Ik ben op de vlucht.’  Hij zingt ook over problemen met Jeugdzorg en de kinderrechter. En hij verwijst naar de rechtszaak waarin hij (bij verstek) samen net 9 andere jihadisten wordt vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie.

In een toelichting bij zijn liedje schrijft Marouane B. (alias Abou Yasim) aan Crimesite:

Advocaat

De advocaat van Marouane B., Barbara Klunder bevestigt desgevraagd aan Crimesite de authenticiteit van het bericht. ‘Het klopt dat hij via Facebook onder de naam Abou Yasim actief is en dat hij ook muziek maakt en rond stuurt’. Of Marouane B. daadwerkelijk in Raqqa verblijft is overigens niet zeker. De stad is omsingeld en wordt zwaar belegerd en gebombardeerd, waarbij ook internet verbindingen vrijwel onmogelijk zijn gemaakt. Een aantal Nederlandse jihadisten is inmiddels in andere plaatsen in IS-gebied actief.