1 jaar cel en jeugd-tbs voor ombrengen Romy (14)

De 14-jarige Brian N. is door de rechtbank veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het verkrachten en ombrengen van Romy Nieuwburg (14). De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de maximale straf die de jongen kon krijgen. 

Brian N. is volgens de rechtbank een kleine jongen in een volwassen wordend, groot lichaam, die zijn krachten en emoties niet kan bedwingen. Ook is er volgens de rechters sprake van een anti-sociale houding.

Jeugd-tbs

Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren. Daarna kan het worden omgezet in volwassen-tbs. Tijdens de uitspraak werd ook duidelijk dat Brian N. in 2016 al een aanranding heeft gepleegd. Die zaak werd toen geseponeerd, omdat een behandeling zinvoller werd geacht.

Water

Romy, afkomstig uit Hoevelaken, verdween op 2 juni van dit jaar toen ze van school naar huis fietste. Enkele uren later werd ze door een voorbijganger in een sloot in een natuurgebied bij Achterveld gevonden. Brian N. werd een paar dagen later opgepakt. Hij bekende al snel Romy te hebben misbruikt en gedood. Hij had haar keel dichtgeknepen toen ze hem dreigde aan te geven, nadat hij haar meerdere malen had verkracht. Daarna duwde hij haar in het water. Het is niet zeker of Romy toen al dood was. De twee kenden elkaar van de Donnerschool, een instelling voor speciaal onderwijs in Barneveld.