10 jaar cel plus tbs voor “Korrewegschutter”

De rechtbank in Groningen heeft de 21-jarige Azim A. (foto) veroordeeld tot 10 jaar cel plus tbs. A. schoot zonder aanleiding op 15 oktober 2017 de toevallig passerende student Sydney Ruiter neer. Die raakte daarbij voor het leven verlamd. Het Openbaar Ministerie had 12 jaar cel en tbs geëist voor moord. 

De rechtbank achtte moord niet bewezen, doodslag wel. Ruiter en zijn familie waren bij de uitspraak aanwezig. Azim A. niet. A. moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen: 285.000 euro voor immateriële schade en een bedrag van 369.000 euro voor materiële schade.

Binnenstad

De 21-jarige Ruiter fietste oktober vorig jaar ’s nachts vanuit de binnenstad van Groningen over de Korreweg naar huis. Hij kwam van zijn werk. Nabij het Bernoulliplein werd hij aangesproken door drie mannen. Het slachtoffer stopte en werd vastgepakt en om onbekende redenen in zijn lies geschoten. Toen Ruiter weg rende, werd hij vijf keer beschoten. Hij werd twee keer in zijn rug geraakt. De drie mannen gingen er vandoor en lieten het slachtoffer zwaargewond achter.

Verblijfplaats

De politie startte direct een onderzoek en kon vrij snel twee verdachten aanhouden die zichzelf meldden. Azim A. werd pas later aangehouden nadat zijn naam en foto in Opsporing Verzocht werden vertoond. Hierdoor kwamen er veel tips binnen over onder andere zijn verblijfplaats. Op 6 november 2017 werd A. na een klopjacht in een woning in Groningen aangehouden. In de woning waren op dat moment nog twee mannen aanwezig, die ook werden opgepakt.

Medeverdachten

Van de vier medeverdachten die terechtstonden, werden er drie veroordeeld. Ze werden onder andere schuldig bevonden aan het helpen van Azim A. Twee van hen hielpen A. bij het van zijn fiets trekken van het slachtoffer; ook sloegen en trapten ze het slachtoffer. Een 20-jarige Groninger die al een strafblad heeft, kreeg drie maanden cel plus drie maanden voorwaardelijk. Een 21-jarige man kreeg een taakstraf van 160 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.  De derde veroordeelde verborg Azim A. in zijn huis terwijl de politie naar hem op zoek was. Hij kreeg een taakstraf van 120 uur.