10 jaar leider Britse bejaardenbende vanwege beruchte paasroof

De 58-jarige Michael Seed (bijnaam Basil), de vermoedelijke leider van de ‘Hatton Garden-bende’, die in het paasweekeind 2015 de grootste juwelenroof in de Britse geschiedenis pleegde, is deze week veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Hij gaf de rovers via de brandtrap toegang tot het gebouw naast de bank.

Twee dagen boren

De elektronica-expert was de jongste van de bejaardenbende die er met goud, juwelen en cash geld ter waarde van bijna 18 miljoen euro vandoor ging. De juwelendieven drongen in 2015 een kluisjesbedrijf binnen in het Londense juwelendistrict Hatton Garden. Ze daalden via de liftschacht af naar de kelder en boorden twee dagen lang met zware machines door muren en een betonnen kluisdeur. In totaal braken ze 73 kluisjes open. Vanwege Pasen werd de roof pas op dinsdag ontdekt.

Grote fouten

Media spraken van een van de meest brutale berovingen in de Britse geschiedenis. Volgens de autoriteiten was het een kraak die niet had misstaan in de film Ocean’s Eleven, waarin de perfecte misdaad wordt gepleegd. Toch bleek al snel dat de dieven grote fouten hadden gemaakt. Hun gebrek aan kennis van de moderne techniek deed ze de das om. Zo hielden ze totaal geen rekening met de vele beveiligingscamera’s. Ook belden ze elkaar gewoon met hun eigen telefoons, in plaats van met anonieme prepaid-telefoons. Bendeleider Brian Reader nam zelfs de bus naar de inbraaklocatie met een seniorenpas die op zijn eigen naam stond.

Lang spoorloos

Zeven bendeleden werden vrij snel opgepakt. De achtste verdachte, Basil, getooid met een rossige pruik en een masker, viel op camerabeelden op door zijn bijzondere loopje maar bleef lang spoorloos. In 2018 werd hij alsnog gearresteerd in zijn flat, waar de politie voor twee ton goud en gestolen juwelen vond. Hij werd als hoofdverdachte bestempeld wegens zijn kennis van alarmsystemen en het bezit van apparatuur om edelmetaal om te smelten.

Tot zeven jaar cel

De daders kregen in 2016 celstraffen opgelegd van zes tot zeven jaar: John Collin (75), de inmiddels overleden Terry Perkins (67), Danny Jones (61) en William Lincoln (60) kregen allen zeven jaar cel. De destijds 76-jarige Brian Reader, die wordt gezien als het brein achter de roof, kreeg zes jaar cel, maar hij werd vorig jaar vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen. De 59-jarige Carl Wood kreeg ook zes jaar. De jongste van het stel, de 49-jarige Hugh Doyle kreeg 21 maanden voorwaardelijk. Zijn aandeel was beperkt omdat hij alleen geholpen had de buit te verplaatsen.

Verfilmd

De buit werd uiteindelijk gedeeltelijk verstopt bij het graf van de schoonvader van een van de daders. Tweederde van de buit werd niet teruggevonden. Het relaas van de beruchte bejaardenroof werd in 2017 verfilmd tot The Hatton Garden Job. Een jaar later kwam ook King of Thieves uit.