10 maanden cel voor “Centjes”

Omar E., ook wel “Centjes” of “Soesie” genoemd, is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot tien maanden cel voor wapenbezit. Hij werd twee keer met een vuurwapen betrapt door de politie. Ook had hij pepperspray op zak.  Het Openbaar Ministerie had tegen de 27-jarige E. uit de Amsterdamse Pijp twee jaar cel geëist

Naar eigen zeggen staat E. op een dodenlijst en had hij daarom een vuurwapen op zak. Dat was voor de rechtbank geen reden om zijn straf te verminderen.

Beschoten

E., die al verschillende malen doelwit van een aanslag is geweest, bevond zich met Pasen van dit jaar in Café Zuid toen de horecagelegenheid door onbekenden werd beschoten. Crimineel Riff W. die ook in Zuid aanwezig was en in zijn hand werd geraakt, begon terug te schieten. Vervolgens pakte E. het wapen en liep er mee naar buiten. Hij zou het wapen hebben weggegooid.

Kort na de beschieting van het café werd E. door agenten gewaarschuwd dat criminelen een aanslag op zijn leven wilden plegen. De politie adviseerde E. vooral binnen te blijven, maar vijf dagen na de waarschuwing door de politie werd hij op het Museumplein in Amsterdam aangehouden. Hij had een busje pepperspray op zak, alsook een omgebouwd gaspistool.

Diamantbuurt

E. komt net als Riff W. uit de Diamantbuurt, aan de oostelijke kant van De Pijp. Daar ontsnapte hij een jaar geleden aan een aanslag op zijn leven. Riff W. is enkele jaren geleden door het gerechtshof veroordeeld tot vijf jaar cel voor een overval op een bank aan de Amsterdamse Zuidas. Medio juli werd W. op een vliegveld in Duitsland aangehouden voor de schietpartij in Café Zuid.