100-jarige maffioso op vrije voeten

In de Amerikaanse staat Massachusetts is een 100-jarige op vrije voeten gekomen. John “Sonny” Franzese was de oudste staatsgevangene van de Verenigde Staten. Hij verliet het gevangenisziekenhuis in een rolstoel. Zo melden Amerikaanse media.

Platenmaatschappij

Franzese was in de jaren zestig een vooraanstaand lid van de Cosa Nostra in New York. Hij werd destijds beschouwd als de underboss van de Colombo-familie (mede op deze familie zijn boek en film The Godfather gebaseerd, en de Colombo’s wisten ook het script van de film aan te passen.

Hij opereerde in New York en New Jersey waarde familie horeca- en andere ondernemers afperste, woekerwinsthandel bedreef en in het gokken zat. Hij wist veroordelingen voor verkrachting en een liquidatie te ontlopen. Er zijn verhalen over zijn betrokkenheid bij tientallen liquidaties.

In 1967 investeerde Franzese in platenmaatschappij Buddah Records, dat artiesten als the Isley Brothers, en Curtis Mayfield onder contract had. Buddah functioneerde ook als witwasvehikel.

In de fout

De langste straf kreeg hij in 1970. Voor het bedenken en leiden van een paar bankovervallen kreeg hij 50 jaar cel. Hij was al enkele keren voorwaardelijk op vrije voeten maar ging telkens in de fout. Op 93-jarige leeftijd werd hij nog veroordeeld voor afpersen van stripclubs en een pizzeria.

Overigens heeft Franzese nooit een verklaring tegen de politie of FBI afgelegd.

De 100-jarige is nu van plan in te trekken bij zijn dochter.