12 jaar cel voor poging moord Amsterdam

De 28-jarige Said el K. is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor poging tot moord. El K. zou op 27 juni 2012 op het Amsterdamse Scheldeplein drie keer op een 26-jarige man hebben geschoten. De verdachte zat al een keer eerder een lange gevangenisstraf uit voor een geweldsmisdrijf.

Said el K. heeft altijd ontkend dat hij de schutter was en heeft zich voor de rest op zijn zwijgrecht beroepen. De rechtbank komt wel tot een bewezen verklaring en veroordeeld hem tot een celstraf van 12 jaar.

Op 27 juni 2012 werd de toen 25-jarige man in zijn auto beschoten. Meerdere kogels troffen hem in zijn lichaam. Volgens AT5 was het slachtoffer Youssef Bensallem, het broertje van 'Amsterdammer van het Jaar' Said Bensellam.

Het slachtoffer overleefde de aanslag, maar liep een dwarslaesie op waardoor hij de rest van zijn leven van zorg afhankelijk zal zijn. De 26-jarige man heeft El K. aangewezen als de schutter en meerdere agenten herkenden de verdachte op beelden uit een naastgelegen café. Verder is een afdruk van de handplam van de verdachte aangetroffen op de auto van het slachtoffer.

Voor de rechtbank reden genoeg om El K. te veroordelen tot een langdurige celstraf voor poging moord.