12 jaar geëist voor schieten op Klaas Otto

In Turnhout (B) is door de openbaar aanklager twaalf jaar cel geeist tegen autohandelaar Joop M. (45) uit Poppel (B) omdat hij vorig jaar Klaas Otto door zijn hals schoot. Dat melden verschillende media. Volgens de aanklager probeerde hij de ex-voorzitter van MC No Surrender te doden.

Autodeal

Het schietincident gebeurde op 20 maart 2015 bij het dorpje Poppel. Klaas Otto was die avond op bezoek geweest in het plaatselijke clublokaal van No Surrender. Op weg naar huis stopte hij bij de woning van Joop M.. M. had een schuld openstaan bij Klaas Otto, aldus de Belgische justitie, naar aanleiding van een eerdere autodeal en Otto eiste zijn geld op. Twee dagen eerder had hij al aangekondigd dat hij langs zou komen voor zijn geld.

Pistool

Het was even voor middernacht toen Otto aanbelde bij M.. Die had enkele maanden eerder een pistool gekocht en had dat schietklaar op de kast liggen. De autohandelaar pakte het pistool, opende het wc-raampje en schoot vrijwel direct. Hij heeft nadien verklaard dat hij Otto alleen wilde verjagen. Maar uit het ballistisch onderzoek blijkt dat hij doelgericht en met gestrekte arm heeft geschoten in de richting van Otto, die vlakbij stond, aldus justitie. M. was een geoefend schutter en had ook op de benen kunnen richten in plaats van op het bovenlichaam, zei de magistraat.

Blaffen

Joop M. heeft verklaard dat Klaas Otto minutenlang stond te roepen en op de deur bonkte. Maar de buurman en zijn honden hebben dat niet gehoord. De honden begonnen pas te blaffen na het schot. M. had ook prima de politie kunnen bellen als hij zich bedreigd voelde, volgens het parket was het al met al een poging tot moord.

Otto trad daarna uit de MC No Surrender, naar zijn zeggen omdat hij bij de politie een verklaring wilde afleggen.

Afgeperst

Joop M. heeft verklaard dat hij werd afgeperst door Klaas Otto. Deze verklaringen maken ook deel uit van het strafdossier dat voorligt bij de rechtbank in Breda waar Otto terechtstaat. Die  afpersing zou zijn begonnen na een mislukte autodeal. M. zegt al zeker 115.000 euro te hebben betaald aan Otto, veel meer dan redelijk was. M. beschuldigde Otto ook van vijf mishandelingen en het uiten van dreigementen over zijn vrouw en kinderen. ‘Jij bent van mij. Jij doet wat ik zeg’, zou hij herhaaldelijk hebben gezegd.

Zie ook:

OM: geen schending ambtsgeheim “liefje” Otto (UPDATE)

Otto had relatie met Defensie-ambtenaar (UPDATE)

Inval in loods vader Klaas Otto (UPDATE)

Klaas Otto moet langer vastblijven (UPDATE)