12 jaar geëist voor aanslag bij de RAI

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft in hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen de 30-jarige Saïd el K. die ervan wordt verdacht op 27 juni 2012 op het Scheldeplein in Amsterdam Youssef Bensellam te hebben beschoten.

Golf

Het slachtoffer zat te praten in de auto vlak voor cafe The Corner tegenover de RAI toen de dader hem van achteren beschoot. De dader rende weg in de richting van de Geulstraat. De politie kreeg rond 02.00 een melding dat er een schietpartij had plaatsgevonden op het Scheldeplein in Amsterdam. Bensellam hing voorover in de gordel van zijn Volkswagen Golf. Ter plaatse is hij gereanimeerd. Hij overleefde op het nippertje maar hield wel een dwarslaesie eraan over. El K. werd op 9 augustus 2012 aangehouden.

Afschuwelijk

El K. en het slachtoffer, beiden uit Amsterdam-Bos en Lommer, hadden al veel langer een conflict. De advocaat-generaal vindt dat de verdachte gehandeld heeft met voorbedachte raad. Hij kwam uit cafe The Corner, liep op de auto af en schoot. Daarmee is sprake van een poging tot moord. De officier van justitie:

Verdachte had het slachtoffer al eerder bedreigd, ook met het voornemen op enig moment te gaan schieten. Op deze wijze is aangetoond dat de verdachte op enig moment het besluit heeft genomen om het slachtoffer te willen neerschieten, daar een geschikt moment voor heeft afgewacht en uitvoering heeft gegeven aan dat besluit. (…) De geschetste situatie door een arts is dermate afschuwelijk dat je je oprecht kunt afvragen of deze poging moord werkelijk heel veel minder erg is dan een voltooide moord. De verdachte heeft weliswaar niet het leven van het slachtoffer ontnomen maar wel de kwaliteit van leven. Het OM heeft bij zijn strafeis dan ook aansluiting gezocht bij de normen voor een voltooide moord.

De rechtbank heeft El K. tot twaalf jaar veroordeeld.

Uitspraak is over twee weken.