12 jaar voor dodelijke rippartij

De rechtbank in Utrecht heeft een 28-jarige Fransman die bij een rippartij in een hotel in Zeist een dodelijk slachtoffer maakte veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij schoot in 2015 drie mannen neer nadat hij gewapend naar een hotelkamer kwam om cocaïne kopen.

20 kilo

De twee anderen raakten levensbedreigend gewond. De drie slachtoffers waren Colombianen die naar later bleek nep-cocaïne bij zich hadden. De rechtbank concludeert dat Abderrahim A.H. bewapend en zonder geld de hotelkamer in is gegaan om de Colombianen van 20 kilo cocaïne te beroven. Toen een ruzie uit de hand liep heeft hij van korte afstand het vuur geopend op de Colombianen. Er was geen sprake van noodweer, vinden de rechters.

Blanco strafblad

Hij heeft vervolgens op de vlucht een willekeurige voorbijganger met een vuurwapen bedreigd en gedwongen om haar auto af te staan. A.H. heeft in Nederland een blanco strafblad, maar is in Frankrijk wel eerder veroordeeld. De rechtbank houdt ook rekening met de rol die de Colombianen hadden. Zij wilden de Fransman en zijn kennis oplichten door hun nepcocaïne te verkopen. Ook zij waren bewapend. Zij hebben dan ook – samen met de verdachte – de ontstane gewelddadige situatie gecreëerd, vindt de rechtbank.

De rechtbank wijkt daarom enigszins af van de eis van de officier van justitie, die had 14 jaar geeist.

De zaken tegen medeverdachten Mohamed M. en Rabah K. lopen nog. De procedure tegen de Colombianen is geseponeerd, zij zijn overgeleverd aan Frankrijk voor een andere strafzaak.

Het vonnis.