1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer digitale criminaliteit

In 2018 waren ruim 1,2 miljoen mensen slachtoffer van een of andere vorm van digitale criminaliteit, zoals aankoopfraude, stalking of identiteitsfraude. Dat blijkt uit een onderzoek naar digitale veiligheid en criminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek, samen met de politie.

Vermogensdelicten

Voor dit onderzoek werden 100 duizend personen benaderd van wie ruim 38 duizend meededen. In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen, vooral jongeren. Vermogensdelicten zoals diefstallen, zoals bijvoorbeeld niet betalen van transacties, kwamen het vaakst voor. Van hacken was 1,8 procent slachtoffer.

2,4 procent van de internetgebruikers was slachtoffer van bedreigingen, seksueel getinte incidenten, stalking, of pesten. Eén procent van de gebruikers bleek slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude zonder dat er financiële schade op was getreden.

Aangiftes

Mannen waren net zo vaak slachtoffer van digitale criminaliteit als vrouwen. Mannen werden wel vaker slachtoffer van vermogensdelicten, vrouwen daarentegen vaker van interpersoonlijke incidenten.

Bijna kwart van de slachtoffers van aankoopfraude doet aangifte. De aangiftecijfers van andere delicten ligt lager, 10% van de slachtoffers van persoonlijke incidenten doet aangifte. Een belangrijke reden voor slachtoffers om niet te melden of geen aangifte te doen was dat het in hun ogen niet helpt of dat het niet belangrijk genoeg was.

De Nationale Politie zegt in reactie zich meer te willen inspannen om burgers toch aangifte te laten doen. De politie zegt ook dat in dit nieuwe gebied werkende weg wordt onderzocht wat de beste aanpak is van vormen van digitale criminaliteit: opsporing, verstoring of preventie.