14 en 16 jaar voor de Posbank-moord

De rechtbank in Arnhem heeft de 44-jarige Souris R. uit Veghel en de 56-jarige Frank S. uit Boekel tot gevangenisstraffen van 16 en 14 jaar veroordeeld voor het doden van Alex Wiegmink op 20 januari 2003.

Hart

Volgens de rechtbank maakten de twee die dag samen plannen voor een drugsdeal of voor een gewapende overval. Ze hadden allebei een pistool waarmee ze aan het oefenen waren. De mannen zijn ook samen naar de Posbank gereden. In de auto hebben ze de veiligheidspallen van de pistolen omgezet. Toen Wiegmink na het hardlopen bij zijn auto terug kwam, zijn de mannen met schietklare pistolen uit hun auto gestapt en hebben zij op Wiegmink geschoten. Daarbij is hij ten minste 1 keer geraakt. Dit schot ging door het hart van Wiegmink, die vervolgens overleed. De rechtbank vindt bewezen dat de mannen Wiegmink samen hebben gedood. Na het neerschieten van Wiegmink hebben de mannen zijn lichaam in zijn auto gelegd. Zij zijn samen naar de bossen bij Erp gereden. Hier hebben zij de auto en het lichaam van Wiegmink in brand gestoken.

Reden

Over de reden waarom de mannen Alex Wiegmink hebben gedood, is de rechtbank niet zeker want  de verklaringen lopen uiteen. S. verklaarde dat zij de auto van Wiegmink wilden afpakken. Deze auto wilden ze gebruiken bij een gewapende overval. Nadat Wiegmink weigerde de sleutels af te geven en hij op hen af kwam, werd door beide mannen geschoten. Daar tegenover staat het verhaal van de 44-jarige R. dat Alex Wiegmink hen betrapte tijdens de voorbereiding van een drugsdeal. Zij hadden afgesproken dat zij geen getuigen zouden achterlaten. De rechtbank heeft geen objectief bewijs kunnen vinden voor 1 van deze 2 scenario’s. Toch vindt de rechtbank dat zij niet uit 1 van de 2 scenario’s hoeft te kiezen. Beide scenario’s leveren naar het oordeel van de rechtbank namelijk doodslag onder strafverzwarende omstandigheden op (gekwalificeerde doodslag).

Hogere straf dan geëist

Door deze strafverzwarende omstandigheden is de maximum straf veel hoger dan voor doodslag. Deze strafverzwarende omstandigheden rechtvaardigen volgens de rechtbank een hogere gevangenisstraf dan de 13 jaar die de officier van justitie heeft geëist.

De mannen hebben bijna 14 jaar over de toedracht gezwegen. Daardoor werd het verlies voor de nabestaanden nog groter, aldus de rechtbank, door alle speculaties is zelfs de echtgenote van  Wiegmink even verdacht geweest.

De rechtbank houdt er bij S. rekening mee dat hij zichzelf bij de politie heeft gemeld en een bekentenis heeft afgelegd. Hij had geen strafblad voor hij dit feit beging (zie vonnis).

Voor R. werkt strafverzwarend dat hij de wapens heeft geregeld. Op zijn initiatief hebben de mannen geoefend met de pistolen en zijn de veiligheidspallen van de pistolen omgezet. Verder is de man voor 20 januari 2003 diverse keren voor strafbare feiten veroordeeld. Daarom krijgt hij een hogere straf (zie vonnis).