14 jaar cel voor doodsteken Leta

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de 22-jarige Ahmad P. veroordeeld tot veertien jaar cel wegens het doodsteken van de 29-jarige Roderick Leta. Het slachtoffer werd op 13 januari 2019 doodgestoken op de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. Leta bleek 29 steekwonden te hebben.

Het OM eiste twee weken terug achttien jaar cel tegen de Afghaanse Ahmad P. wegens moord. De rechtbank veroordeelde hem vrijdag echter tot veertien jaar celstraf wegens doodslag. Van moord is volgens de rechtbank geen sprake, omdat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat P. voorafgaand aan het incident de intentie had om Leta neer te steken.

Hij verklaarde aan de politie dat hij het slachtoffer tijdens een worsteling had gestoken. Het mes zou P. bij zich hebben gehad omdat Leta hem nog geld schuldig zou zijn. P. moest voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum, maar weigerde medewerking.

De rechtbank ziet de zaak als een “zeer ernstige vorm van doodslag”. Het feit dat P. nog relatief jong is, heeft strafverminderend gewerkt. Hij moet naast zijn celstraf ruim 63.000 euro schadevergoeding aan familieleden van Leta betalen.