15 jaar cel voor dodelijke schietpartij in Utrechts café

De 41-jarige Mohamed A. uit Utrecht is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor het doodschieten van Paul Kros (37) in het Utrechtse café De Plak. A. bracht het slachtoffer op 9 oktober 2021 om het leven. Dit deed hij nadat hij een andere man had geslagen. Een vrouw raakte zwaargewond door hetzelfde schot. De rechtbank veroordeelt Mohamed A. voor doodslag op Paul Kros, voor poging tot doodslag op de vrouw en mishandeling van de andere man. 

Mishandeling

Op 9 oktober 2021 loopt Mohamed A. rond 19.30 café De Plak in Utrecht binnen. Nadat hij een bekende begroet, slaat hij vrijwel direct daarna een andere man in zijn gezicht. A. wordt door omstanders weggeduwd en vastgepakt. Terwijl dit gebeurt, pakt hij een vuurwapen en laadt het door. Ondertussen zijn Paul Kros en een vrouw bij A. in de buurt komen staan. Kros zegt iets en wijst met zijn vinger naar A., die vervolgens een schot lost. Kros overlijdt vlak nadat de hulpdiensten ter plaatse zijn. Ook de vrouw wordt door de kogel geraakt en raakt zwaargewond.

Camerabeelden

De gebeurtenissen in het café zijn vastgelegd door meerdere camera’s. Op de beelden is te zien dat het wapen dat Mohamed A. vasthoudt, afgaat. A. zelf zegt dat hij de trekker niet of niet opzettelijk overhaalde. De rechtbank ziet dat anders. Het is niet aannemelijk geworden dat het wapen door een technisch mankement of een andere oorzaak afging. Ook vindt de rechtbank het niet aannemelijk geworden dat een gebrek aan kennis van het vuurwapen, de pijnlijke hand van A. die hij eerder opliep bij het slaan van een man of het feit dat er aan hem werd getrokken leidden tot een ongewild schot.

Opzettelijk

De rechtbank stelt op basis van de camerabeelden vast dat A. binnen een paar seconden het wapen pakte en het direct doorlaadde. Hij bracht zijn arm omhoog en richtte het wapen op de man die voor hem stond waarna hij de trekker overhaalde. De rechtbank oordeelt dat A. de 37-jarige schilder en timmerman Paul Kros met opzet doodde én dat hij bewust de aanmerkelijke kans aanvaardde dat ook de vrouw zou komen te overlijden. Hij schoot immers in een vol café op zeer korte afstand op Kros, terwijl er veel mensen – onder wie de vrouw – in de buurt stonden.

Straf

Bij de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de maximaal op te leggen gevangenisstraf volgens de wet. Voor doodslag is dat nu nog 15 jaar. In dit geval is er niet alleen sprake van doodslag, maar ook van een poging tot doodslag op de vrouw én een mishandeling, waardoor de maximaal op te leggen straf 20 jaar is. Echter vindt de rechtbank dat, gelet op de straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd, een lagere gevangenisstraf dan de 18 jaar die door het OM is geëist, op zijn plaats is. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 15 jaar gevangenisstraf. Daarnaast moet hij schadevergoedingen betalen aan nabestaanden en slachtoffers.