15 jaar cel voor poging liquidatie Utrecht

Twee mannen zijn door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor een poging liquidatie, brandstichting en wapenbezit, op 11 mei vorig jaar in de Utrechtse wijk Zuilen. Het slachtoffer werd beschoten maar raakte niet gewond.

Opdracht

De rechtbank noemt het een wonder dat het slachtoffer niet geraakt is door de projectielen uit een automatische geweer. De mannen hadden opdracht gekregen om op het slachtoffer te schieten, van wie is niet duidelijk. De officier van justitie had 18 jaar cel geëist.

In de nacht van 10 op 11 mei 2017 reden ze in een gestolen auto naar het adres van het slachtoffer. De opdracht was zorgvuldig voorbereid en geregeld, zo stelt de rechtbank vast. De 31-jarige man had van zijn opdrachtgever gegevens over het slachtoffer doorgekregen, waaronder het kenteken van zijn auto en een beschrijving van de man. Het adres stond voorgeprogrammeerd in een Tomtom en in de kofferbak lag een automatisch wapen.

Achtervolging

De mannen zaten in de gestolen auto te wachten toen rond middernacht het slachtoffer in zijn auto kwam aanrijden. De schutter stapte uit en liep met het wapen in zijn hand en een bivakmuts op zijn hoofd in de richting van het slachtoffer. In een tijdsbestek van enkele seconden werden er meerdere schoten gelost. Het slachtoffer rende weg waarna een achtervolging volgde. De schutter wilde opnieuw schieten, maar het wapen weigerde. De verdachten vertrokken in de gestolen auto die ze in Nieuwerbrug aan den Rijn in brand staken, kennelijk om sporen te wissen. Omdat de tweede vluchtauto niet wilde starten en vlam vatte zijn de verdachten een weiland in gevlucht waar ze werden aangehouden.

Het slachtoffer zit sinds de moordpoging ondergedoken en er is bij hem een depressie en een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank hier rekening mee en ook met het feit dat het schieten plaatsvond in een woonwijk.