15 jaar voor moord op zwager

De rechtbank Arnhem heeft een 37-jarige Arnhemmer veroordeeld voor moord op zijn zwager Tyson Haynes. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 jaar. De verdachte maakte op 27 september 2016 ruzie met Haynes bij het NS-station Velperpoort.

Schreeuwend uitgedaagd

Vervolgens heeft hij een wapen opgehaald en meerdere keren met hem gebeld om te achterhalen waar die op dat moment verbleef. Toen hij dat wist reed hij met een vriend naar hem toe. Ter plaatse heeft de man zijn zwager al schreeuwend uitgedaagd, net zo lang tot de zwager naar buiten kwam. Op dat moment pakte de man zijn wapen en schoot drie keer. Haynes overleed kort daarna ter plaatse.

Geen gemoedsbeweging

De advocaat van de man heeft gesteld dat zijn client heeft gehandeld in een hevige gemoedsbeweging. Hij zegt dat hij niet langer helder kon nadenken, waardoor hij uiteindelijk een wapen pakte en afvuurde. De rechtbank gelooft deze verklaring niet omdat hij hier wisselend over heeft verteld.

De man zou ook bang zijn voor zijn schoonfamilie. Maar de rechtbank stelt vast dat verdachte degene is die zelf telkens de confrontatie opzocht, zodat niet geloofwaardig is dat hij uit angst handelde.

Voorbedachte raad

Volgens de rechtbank heeft de man al met al met voorbedachte raad gehandeld. De rechtbank haalt als argument aan dat de verdachte ruime tijd had tussen de ruzie bij Velperpoort en het neerschieten van zijn zwager. In die tijd heeft de man volgens de rechters op meerdere ogenblikken planmatig gehandeld en was hij op momenten rustig en ontspannen. De man heeft een wapen gehaald, dat meegenomen en er ook zonder enige directe aanleiding ter plaatse mee geschoten.

De Arnhemmer moet ook een bedrag van ruim 1.900 euro betalen.