15 maanden cel voor marechaussee in cokezaak

De 38-jarige Ronald J., voormalig wachtmeester van de marechaussee, is in hoger beroep veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Volgens het hof maakte J. deel uit van een criminele organisatie, die vanuit de Dominicaanse Republiek cocaïne naar Nederland smokkelde. 

De rechtbank had de man eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur voor schenden van zijn ambtsgeheim. 

Balie

De verdachte werkte bij de Kmar als opsporingsambtenaar in de functie van wachtmeester eerste klas en was werkzaam aan de balie op Schiphol ten behoeve van Grensbewaking. Hij keek onder andere of iemand Nederland in – of uit mag reizen. Hij kon zo (onder meer) het systeem van de Grenscontrole, het Basis Politie Systeem en het BLS (Bevragen Landelijke Systemen) raadplegen en zien of beoogde drugskoeriers ongehinderd Nederland konden binnen komen. Hij gaf de informatie over de potentiële koeriers door aan vriend Jeffrey B. uit Culemborg.

Bendeleider

De opsporingsdiensten kwamen de bende in 2013 op het spoor tijdens een FIOD-onderzoek naar Brabander Eduard V. Die was eerder veroordeeld voor drugssmokkel in onder andere Nederland en Zwitserland.