18 jaar cel voor doodslag studente Maastricht

De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de 29-jarige Belg Djeylan P. veroordeeld tot 18 jaar cel voor gekwalificeerde doodslag op Rianne Brouwer. De verdachte heeft bekend op 30 mei 2014 de voor hem onbekende studente in haar eigen appartement te hebben gedood.

Bewijs

Hij heeft haar vier keer diep met een mes in de borst- en halsstreek gestoken. Ze is ter plekke overleden. De rechtbank spreekt P. vrij van moord. De officier van justitie vond dat moord wel bewezen kon worden maar volgens de rechtbank ontbreekt het bewijs dat de verdachte zijn slachtoffer doodde met voorbedachten rade.

Doodslag

De rechtbank komt wel tot een bewezenverklaring van gekwalificeerde doodslag. Dat is een doodslag die gepleegd is met de bedoeling om een ander strafbaar feit makkelijker te maken of om de kans op betrapping te verkleinen. In dit geval heeft de verdachte het slachtoffer gedood met de bedoeling om haar sleutels van de woning te kunnen meenemen en om uit de woning weg te kunnen komen. De doodslag en de diefstal staan zozeer met elkaar in verband dat sprake is van een gekwalificeerde doodslag.

1809,67

Gekwalificeerde doodslag behoort tot de zwaarste misdrijven uit het wetboek van strafrecht. Een vordering tot schadevergoeding die de nabestaanden van Rianne Brouwer hebben ingediend is toegewezen. P. moet aan hen 1809,67 euro betalen.

Hier het vonnis.