18 jaar geëist tegen Benaouf A. (UPDATE)

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft in hoger beroep achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 31-jarige Benaouf A. voor het medeplegen van de moord op Najeb Bouhbouh. Dat is acht jaar meer dan de rechtbank oplegde.

Gelokt

Bouhbouh is op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte, Benaouf A., de moord gecoördineerd en geregisseerd. Het slachtoffer is op de bewuste datum naar het hotel gelokt door Chris Bouman die een dubbelrol speelde. Hij verzond vanaf zijn mobiele telefoon een bericht met de tekst ‘we komen nu’, kort voordat hij het hotel met Bouhbouh zou verlaten, naar een telefoon die bij A. in gebruik was. Direct daarop verzond A. een bericht naar de twee schutters die zich nabij het hotel hadden opgesteld. Dat waren waarschijnlijk De politie denkt dat Rida Bennajem en Marchano Pocornie die inmiddels allebei zijn doodgeschoten.

Turnhout

Een belangrijke rol in het onderzoek wordt vervuld door een donkergrijze BMW. Volgens het OM was deze BMW bij A. in gebruik en heeft hij hiermee de schutters vervoerd nadat zij hun vluchtauto hadden achtergelaten in Turnhout. De BMW is later uitgebrand teruggevonden in Amsterdam. In deze BMW lag een waterflesje waarop dna van A. is aangetroffen.

Aanvullend bewijs

In hoger beroep is aanvullend bewijs gegenereerd tegen A. Specialisten van het NFI hebben de Blackberry van Souhal Laachir kunnen kraken. Uit gecodeerde e-mailberichten blijkt de betrokkenheid van A. bij de liquidatie, aldus het Openbaar Ministerie. Souhail Laachir werd op 26 mei 2013 doodgeschoten tijdens een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Theorie

Advocaat Sander Janssen stelde dat de betrokkenheid van zijn client bij de moord een theorie is die lang niet bewezen is en niet wordt ondersteund door vaste ankerpunten. Zo staat volgens Janssen helemaal niet vast dat zijn client die dag in de betrokken BMW zou hebben gezeten en evenmin dat een gebruikte telefoon aan hem en deze BMW te koppelen zou zijn.

De rechtbank ging eerder wel grotendeels mee in de ‘aannames’ die volgens Janssen het Openbaar Ministerie hanteert om de theorie te bewijzen.

De rechtbank sprak Benaouf A. overigens vrij van het medeplegen van de moord op Bouhbouh, maar veroordeelde hem wel voor medeplichtigheid bij die moord – tot 10 jaar cel. A. en het OM gingen beiden tegen het vonnis in beroep.

Zie ook:

Benaouf spraakzaam tijdens hoger beroep

Smartphone van liquidatieslachtoffer gekraakt

Neerzetten afgehakt hoofd op bewakingsbeelden