2 jaar jeugddetentie en tbs voor dood Savannah

Angelo S. (17) is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doden van de 14-jarige Savannah in juni vorig jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de maximale straf die aan een minderjarige van deze leeftijd kan worden opgelegd. 

Hoewel er een lading aan bewijzen was, heeft Angelo S. altijd ontkend schuldig te zijn aan de dood van Savannah. De jongen was niet bij de uitspraak aanwezig.

Angelo S. heeft volgens deskundige een gebrekkige geestelijke ontwikkeling en narcistische persoonlijkheidstrekken, vooral in relatie met zijn ouders.

Gezwegen

De jongen heeft tijdens het politieonderzoek en de rechtszaak bijna altijd gezwegen of leugenachtig verklaard. Dat wordt hem door de rechtbank zwaar aangerekend. De nabestaanden van Savannah hebben daardoor nooit kunnen weten wat er precies is gebeurd op de fatale dag.

Fiets

Savannah en Angelo S. hadden elkaar op 4 juni 2017 ontmoet in Bunschoten. Ze kenden elkaar via een chat-groepje. Angelo S. erkent dat hij met Savannah heeft gesproken en dat ze samen op een bankje hebben gezeten. Maar volgens de tiener moest Savannah rond 15.00 die dag weg en was ze vertrokken. Op camerabeelden is te zien dat Angelo S. op de fiets van het meisje heeft gereden en deze 6 kilometer verder heeft achtergelaten. Op de fiets werden moddersporen aangetroffen die mogelijk gelinkt kunnen worden aan de sloot waarin het stoffelijk overschot van Savannah werd gevonden.

Bij een doorzoeking van het huis van de jongen werden in zijn slaapkamer sleutels en pasjes van Savannah gevonden.

Maximaal zeven jaar

Jeugd-tbs kan maximaal zeven jaar duren; in bepaalde gevallen kan deze PIJ-maatregel ook worden omgezet naar volwassenen-tbs.