20 jaar cel voor twee keer doodslag

De 42-jarige Limburger Geert G. is in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel voor betrokkenheid bij de dood van Karim Fourkour en Fouad Bendella. De twee mannen werden in 2006 in Venray om het leven gebracht toen ze een hennepkwekerij wilden rippen. Het OM had 25 jaar geëist

Door de rechtbank was Geert G. eerder al veroordeeld tot dertig jaar cel.

Zelfmoord

Naast Geert G. was ook Lau Geeraets (1962) betrokken bij de dood van de twee Limburgse Marokkanen (foto). Geeraets werd op 23 april 2015 veroordeeld tot levenslang en pleegde een dag na het vonnis zelfmoord. Geeraets en G. hebben steeds naar elkaar gewezen als zijnde de schutter.

Medeplegen doodslag

Het hof houdt G. verantwoordelijk voor de dood van Bendella en Fourkour, maar is van mening dat hij handelde op aanwijzingen van Geeraets. ‘G. werd als het ware meegenomen in diens plan om de slachtoffers dood te schieten’ aldus het hof. Daarom werd G. niet veroordeeld voor het medeplegen van moord, maar voor het medeplegen van doodslag. Vanwege de koelbloedige daad en het lange zwijgen over het lot van de slachtoffers heeft het hof Geert G. de maximale straf voor een meervoudige doodslag gegeven.

Gezwegen

Het hof rekent het G. zwaar aan dat hij acht jaar lang heeft gezwegen over het lot van de slachtoffers. Hij heeft pas verteld wat er gebeurd was en waar de lichamen begraven lagen, toen hij voor de derde keer in acht jaar tijd werd aangehouden. Dat hij gezwegen zou hebben uit angst voor de hoofddader vindt het hof geen verzachtende omstandigheid.

G. moet ook een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van totaal bijna 13.000 euro.

De advocate van G. had vrijspraak gevraagd.

De uitgebreide uitspraak staat hier.