Eis 25 jaar voor dubbele liquidatie Venray

In hoger beroep is 25 jaar cel geëist tegen Geert G. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella. De twee mannen werden in 2006 in Venray om het leven gebracht toen ze een hennepkwekerij wilden rippen. Geert G. was eerder door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar. 

Naast Geert G. was ook Lau Geeraets (1962) betrokken bij de dood van de twee Limburgse Marokkanen (foto). Geeraets werd op 23 april 2015 veroordeeld tot levenslang en pleegde een dag na het vonnis zelfmoord. Geeraets en G. hebben steeds naar elkaar gewezen als zijnde de schutter.

Hoofdverdachte

Het Openbaar Ministerie ziet Geeraets als hoofdverdachte. Hij zou beide mannen van dichtbij door het hoofd hebben geschoten, met een pistool met een geluidsdemper, nadat hij op zijn telefoon een inbraakmelding had gekregen. Na de moord werden sporen zo veel mogelijk gewist.

De advocaat-generaal tijdens het hoger beroep vandaag: ‘Dat G. niet geschoten heeft, maakt niks uit. De verdachte was zelf betrokken bij de wietteelt. Hij was een onmisbare schakel. Voor, tijdens en erna vervulde hij een belangrijke rol.’

IJzingwekkende liquidatie

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een ijzingwekkende liquidatie. Volgens het forensisch onderzoek zouden Fouad Bendella en Karim Fourkour op de knieën zijn gedwongen waarna ze van achteren in hun nek zouden zijn geschoten. Geert G. bestrijdt dat. Volgens hem werden de twee doodgeschoten toen ze de richting van Lau Geeraets op keken.

‘Geen medeplichtigheid’

Ester Vroegh, de advocate van Geert G., stelde tijdens de zitting dat haar cliënt niet wist wat er ging gebeuren. ‘Er was geen sprake van een plan vooraf’, zei ze. ‘Hij heeft het wapen niet gebruikt en wist niet dat Geeraets de twee in korte tijd om het leven zou brengen. Dus geen medeplegen, geen medeplichtigheid.’ Vroegh erkende wel dat Geert G. betrokken was geweest bij het verbergen van de lichamen van de slachtoffers. De advocate vindt dan ook dat G. moet worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de moorden.

Hieronder een interview met de advocaat-generaal.