20 jaar cel geëist in zaak-Milica

Het Openbaar Ministerie heeft woensdagochtend 20 jaar cel geëist tegen Hüseyin A. (foto) voor de verkrachting en doodslag van de 19-jarige Milica van Doorn. De jonge vrouw werd in juni 1992 met doorgesneden keel gevonden bij het water van de Sint Jozefkerk in Zaandam. 25 jaar later werd na een dna-verwantschapsonderzoek Hüseyin A. aangehouden. 

De verdachte is getrouwd en heeft vier kinderen. Ten tijde van zijn arrestatie woonde A. hemelsbreed nog geen kilometer van de plaats delict. Toen Milica dood werd gevonden woonde hij bij zijn ouders in de buurt van de vindplaats van de hav0-scholiere. Er zijn in het lichaam van Milica dna-sporen gevonden die matchen met dat van Hüseyin A. Ook zijn er getuigen die in de buurt van de plaats delict een zingende man op een fiets met een wit tasje hebben gezien ten tijde van de moord op Milica. Andere getuigen hebben verklaard dat A. vaak op een fiets reed en daarbij een wit tasje droeg. Hij was in 1992 22 jaar oud.

Stiekeme relatie

Zelf ontkent Husëyin A. dat hij de jonge vrouw heeft vermoord. Dat zijn sperma bij Milica is gevonden verklaart hij uit het feit dat hij een stiekeme seksuele relatie met de scholiere had. Volgens het OM heeft hij dat na zijn arrestatie verzonnen; dat zou onder andere duidelijk zijn geworden in een afgeluisterd gesprek in de gevangenis tussen A. en zijn vrouw en dochter.

Turkse groep mannen

A. werd vorig jaar december gearresteerd na een dna-verwantschapsonderzoek onder een Turkse groep mannen in Zaandam. A. was een van de twee mannen die niet met het onderzoek mee deed. Alle anderen gaven massaal gehoor aan de oproep. De broer van A. had wel dna ingeleverd, waardoor Hüseyin alsnog tegen de lamp liep.

Lees ook: De 25-jarige zoektocht naar de moordenaar van Milica (€) en De foto’s van Hüseyin A. (column).