20 jaar cel voor doodsteken Belgische Hells Angel

De rechtbank in Luik heeft donderdag Frédéric D. (44) veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar wegens doodslag op de Belgische Hells Angel Jean-François Nyssen (52) in 2015. De eis was 25 jaar. D. werd ook schuldig bevonden aan het toebrengen van slagen en verwondingen met voorbedachten rade.

Kurgans

Hells Angel Jean-François Nyssen uit Tihange (bijnaam “Jeff”) raakte op 26 december 2015 bij motorclub Kurgans in Haccourt (een deelgemeente van Oupeye) verwikkeld in een gevecht tussen rivaliserende motorrijders. Hij werd verschillende keren gestoken met een mes en overleed aan zijn verwondingen. Tien verdachten werden in deze zaak naar de correctionele rechtbank van Luik verwezen.

Met voorbedachten rade

De rechtbank oordeelde dat de messteken die tot de dood van Nyssen leidden, enkel door Frédéric D. waren toegebracht. Acht andere verdachten die aan de vechtpartij deelnamen, werden schuldig bevonden aan slagen en verwondingen met voorbedachten rade. Ze werden veroordeeld tot celstraffen van twaalf tot 36 maanden. De acht kregen ook boetes van 600 tot 1.200 euro. Eén verdachte werd vrijgesproken.

Messteken in keel en hart

Militair Frédéric D. was met motorclubleden van naar verluidt Mongols en Black Pistons (een supportclub van Outlaws) naar Oupeye gereden om er de Hells Angels vanuit een hinderlaag in de struiken aan te vallen die bij de bevriende motorclub Kurgans op bezoek waren. Daarop brak bij het clubhuis een gevecht uit waarin Nyssen neergeslagen werd en messteken kreeg in de keel en het hart. Twee andere mannen raakten gewond.

Eerdere ruzie

Voor de rechtbank verklaarde D. dat hij zeven maanden voor het incident ruzie had gekregen met het slachtoffer. Hij wilde Nyssen een lesje leren en verklaarde te hebben gehandeld uit noodweer omdat de Hells Angel volgens hem een vuurwapen trok tijdens de ruzie.

Massale rouwstoet

Ongeveer duizend mensen waaronder 450 Hells Angels waren aanwezig bij de begrafenis van Nyssen die werkte bij de Coca Cola-fabriek en vier kinderen achterliet. De rouwstoet van 6 kilometer vertrok vanuit Tihange naar de begraafplaats in Herstal. De politie was aanwezig uit vrees voor incidenten, maar die bleven uit.

De rechtszaak in Luik werd verschillende malen uitgesteld door een gebrek aan politiemacht om de veiligheid te garanderen.