20 jaar voor doodschieten broer kroongetuige

Hilversummer Shurandy S. heeft van de rechtbank in Amsterdam 20 jaar cel gekregen voor het doodschieten van Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B. Het Openbaar Ministerie had 28 jaar cel geëist.

Bekend

S. heeft bekend dat hij Reduan B. op 29 maart 2018 doodschoot op zijn werk in Amsterdam-Noord, een week nadat bekend werd dat diens broer, Nabil B., kroongetuige was in een groot onderzoek andere liquidaties. De rechtbank gaat er wel van uit dat de liquidatie verband hield met het feit dat de broer van het slachtoffer een kroongetuige is. Tegelijkertijd gaat de rechtbank ervan uit dat de dader niet wist dat zijn slachtoffer de broer van een kroongetuige was.

100.000 euro

Op 29 maart 2018 beschoot de dader het slachtoffer in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord: Reduan B. werd zesmaal geraakt en overleed ter plaatse. S. heeft bekend dat hij in opdracht van een ander heeft gehandeld, wie dat wilde hij niet zeggen. Hij zou voor de moord 100.000 euro ontvangen. Na de moord is de verdachte weggereden in een vluchtauto en heeft een tas met wapens in het water gegooid.

Intentie

De rechtbank vindt dat de moordaanslag op een familielid van een kroongetuige een aanslag op de rechtsstaat was. Het Openbaar Ministerie ging er bij de eis van 28 jaar van uit dat S. wist dat om een familielied van een kroongetuige ging. Omdat de rechtbank ervan uitgaat dat de dader dit niet wist legt zij een lagere straf op. De intentie die zijn opdrachtgever(s) hadden, kan de dader daarom niet worden aangerekend. Wel vindt de rechtbank de liquidatie en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden zo ernstig dat zij in vergelijking met vergelijkbare liquidatiezaken een iets lagere gevangenisstraf van 20 jaar oplegt.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep omdat het het niet eens is met de strafmaat van 20 jaar.

Zie het vonnis.