20 maanden cel voor wapens en kilo coke in A’dam-West

Een 48-jarige man uit Amsterdam-West is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig maanden cel omdat hij in een kledingkast wapens met munitie en 1,07 kilo coke had verborgen. De man verbleef in een ‘spookwoning’ aan de Jan Evertsenstraat waar niemand stond ingeschreven. In een van de slaapkamers vond de politie op 27 maart 2018 een koffer met daarin twee pistoolmitrailleurs (Glock 17) en een aanvalsgeweer (FMK Firearms AR1). Op die wapens werd dna van de verdachte gevonden.

Blok coke

In de auto van de man werd een blok van 1,07 kilo cocaïne gevonden in tasjes waar zijn dna op zat. Volgens de verdachte zelf was de auto van zijn ex-vriendin, die op dat moment in Suriname zou verblijven. Hij zou zelf niet in de auto hebben gereden. Maar de rechter ging hier niet in mee. Tijdens een verhoor heeft zijn ex niks over de auto gezegd en de man zelf kwam ook pas laat met deze verklaring. 

Rugtas vol explosieven

In een kledingkast in zijn eigen slaapkamer werd ook nog een rugtas met handgranaten, andere explosieven, een automatisch pistool met munitie en een revolver gevonden. Van deze vondst werd de verdachte vrijgesproken. Er kwamen ook andere mensen in de woning en er zaten ook andere dna-sporen op die wapens. De verdachte zegt ook dat hij niks van wapens wist. De rechter vond het niet bewezen dat hij de granaten en vuurwapens in de rugtas in bezit had.

4 kilo MDMA

In de andere slaapkamer werd een koffer aangetroffen met veel verschillende wapens, munitie en 4 kilo MDMA. Tijdens de doorzoeking zijn verder ruim 56.000 euro cash en 4,53 kilo cocaïne aangetroffen in een kluis in de woning. Daarnaast vond de politie 2,11 kilo cocaïne in een tas naast een wasmachine. De rechter sprak de verdachte ook vrij van deze tenlastelegging.

Het Openbaar Ministerie had eerder 5,5 jaar geëist. De straf van twintig maanden valt dus flink lager uit.