20 ton vloeibare cocaïne voor Mexico

De Venezuelaanse autoriteiten hebben in de noordwestelijke kustplaats Zulia dinsdag 20 ton vloeibare cocaïne in beslag genomen. De zending zat verpakt in vier containers die bestemd waren voor de Mexicaanse havenstad Veracruz, aan de Golf van Mexico. In de containers zat als deklading andere chemische stof geladen. Er zijn drie mensen aangehouden. Cocaïne in vloeibare vorm wordt de laatste tijd vaker gebruikt in grote partijen door Mexicaanse criminele organisaties.

Dat heeft er mee te maken dat het maskeren van vloeibare cocaïne in andere – legale – chemische stoffen gemakkelijker is. Opgeloste cocaïne is ook moeilijker te vinden door radar- of ultrasound scanners. Nadeel is dat de methode bewerkelijker is omdat zowel bij het vloeibaar maken als het terugbrengen tot vaste stof van grote hoeveelheden opnieuw een laboratoriumopstelling nodig is. 

Cocaine-poeder kan zeer goed in bijvoorbeeld water worden opgelost: een halve kilo kan volledig worden opgelost in een liter water. Op de eindbestemming kan ongeveer 90% weer worden teruggewonnen door filtrage en verdamping.

Een methode die al bekend is bij autoriteiten in Zuid-Amerika is vervoer van vloeibare coke in flacons met toiletartikelen of blikjes met voedingsmiddelen.

De Mexicaanse havenstad Veracruz die de bestemming was van de drugs die in Venezuela zijn gepakt was altijd het terrein van het Golf-kartel, maar wordt op dit betwist door Los Zetas, ooit de militaire arm van het Golf-kartel. Mexicaanse groepen vervoeren het overgrote deel van de handel door naar Noord-Amerika, de grootste coke-markt van de wereld.

Ondanks de moeilijke verhoudingen met de Verenigde Staten van het olierijke Venezuela werkt het de laatste jaren opmerkelijk goed mee met de opsporing van sommige cocaïnegroeperingen. Venezuela heeft een onherbergzaam grensgebied met Colombia en Brazilië waar ook de guerillabeweging FARC drugs- en wapentransporten laat lopen.

De verhoudingen tussen Nederland en Venezuela zijn evenmin bijzonder hartelijk maar justitieel samengewerkt wordt er wel. Zo ontwijkt Venezuela de route van een officiële uitlevering van verdachten, omdat er geen uitleveringsverdrag tussen beide landen bestaat. Verdachten worden als ongewenst vreemdeling overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.