2,5 jaar cel en jeugddetentie voor explosief bij Poolse supermarkt

De rechtbank in Haarlem heeft maandag twee mannen van 18 en 20 veroordeeld voor het plaatsen van een explosief bij een Poolse supermarkt in Beverwijk, op 28 juni 2021. De 18-jarige krijgt zestien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De 20-jarige krijgt 2,5 jaar gevangenisstraf.

Antipersoneelsmijn

In de bewuste nacht plaatste het tweetal een antipersoneelsmijn (foto) bij de achtergevel van de Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof, met de bedoeling om deze te laten ontploffen. De antipersoneelsmijn was verbonden met een elektriciteitsdraad, een accu en twee jerrycans gevuld met benzine.

Bewakingsbeelden

Door de beveiligingscamera’s die de Poolse supermarkt had opgehangen, konden de handelingen van de verdachten live worden gevolgd. De politie werd ingeschakeld en kwam ter plaatse terwijl de verdachten nog bezig waren met de elektriciteitsdraad. Toen de mannen de politie zagen, sloegen ze op de vlucht. Ze werden later opgepakt.

Beide mannen verklaarden dat zij met het plaatsen van de mijn alleen tot doel hadden om te bedreigen. Het moest er volgens de mannen zo echt mogelijk uit zien, maar de mijn zou niet werken.

NFI

De rechtbank vindt de verklaring van de verdachten ongeloofwaardig en acht bewezen dat de twee de opzet hadden om een ontploffing te veroorzaken. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het geheel in deugdelijke staat verkeerde. Voor het teweegbrengen van de ontploffing was na uitrollen van de elektriciteitsdraad nog één handeling vereist, te weten het aansluiten van de elektriciteitsdraad op de accu.

Winstbejag

Dat de verdachten tegen betaling een zeer gewelddadige opdracht hebben aangenomen en zich enkel hebben laten leiden door eigen winstbejag neemt de rechtbank hen zeer kwalijk. Volgens de rechtbank was de aangetroffen mijn gemaakt voor militaire doeleinden. ‘Als deze, in combinatie met de jerrycans benzine, tot ontploffing was gebracht, zou de schade enorm zijn geweest.’

Veroordelingen

De 18-jarige verdachte krijgt zestien maanden jeugddetentie. Tijdens zijn twee jaar durende proeftijd moet hij zich aan een aantal voorwaarden houden, waaronder behandeling voor de bij hem geconstateerde problematiek, een contactverbod met de medeverdachte en het volgen van een opleiding. Ook mag hij niet in Beverwijk komen. Daarnaast moet hij alsnog 76 uur werkstraf uitvoeren die hij voorwaardelijk kreeg opgelegd voor een eerdere veroordeling.

Voor de 20-jarige verdachte vindt de rechtbank 2,5 jaar celstraf op zijn plaats. Daarnaast moet hij alsnog celstraffen uitzitten van 28 dagen en 32 dagen die hij eerder voorwaardelijk kreeg opgelegd voor twee andere delicten.

Eerdere berichten:

‘Poolse supermarkt beroofd na explosie’ (UPDATE)

Explosief gevonden bij pand Poolse supermarkt in Beverwijk (UPDATE)

Opnieuw explosief bij Poolse supermarkt in Beverwijk

Amsterdammers opgepakt voor aanslagen op Poolse winkels

Rotterdam: politie ziet mogelijk verband tussen aanslagen Poolse winkels (VIDEO)